Direct naar artikelinhoud
Seksapp

Als seks een kwestie van twee handtekeningen wordt

Biedt app voor wederzijdse toestemming ook echt bescherming?
Beeld Photo News

LegalFling is bijna bij ons, beweren de makers. Door middel van deze Nederlandse app kunnen jonge mensen voor ze seks hebben een contract afsluiten waarmee ze hun voorkeuren en grenzen aangeven. Maar zijn ze daarmee ook echt gebaat?

"Seks moet leuk en veilig zijn, maar tegenwoordig kan er zoveel misgaan. Denk aan ongewenste video's, achtergehouden soa's en aanstootgevende taal." Om aan dat soort van problemen tegemoet te komen, heeft een Amsterdams bedrijf LegalFling bedacht, een app waarmee je met een paar swipes een juridisch bindende overeenkomst afsluit met een sekspartner. 

Zo kan je duidelijk maken aan hem of haar of expliciete video's en foto's kunnen, of je met of zonder condoom wil vrijen en of je openstaat voor BDSM. Het bedrijf benadrukt dat je op elk moment nee kan zeggen, en dat de toestemming ook weer op elk moment kan worden ingetrokken.

Wat er nog meer in de LegalFling contracten kan en wat de juridische gevolgen kunnen zijn als je ze niet naleeft, dat blijft onduidelijk. Het bedrijf, dat nochtans al wereldnieuws werd dankzij de app, verwijst naar haar eigen site waar voorlopig enkel een paar screenshots en vage toelichtingen te vinden zijn. "We hebben geen tijd voor pers", licht een medewerker toe. "We zijn volop bezig met het ontwikkelen." De lancering zou voor maart zijn, klinkt het.

In de Nederlandse krant NRC lichtte een van de bedenkers, Rick Schmitz, wel toe dat ze vooral op jonge mensen mikken, zo tussen de 18 en 35 jaar. Volgens hem vinden zij het heel moeilijk om gevoelige onderwerpen als seks face-to-face te bespreken. Via LegalFling moet dat makkelijker worden. De interesse volgens de man is in elk geval nu al heel erg groot: 40.000 mensen gaven al aan de app te willen installeren.

40.000 mensen gaven al aan de app te willen installeren

"Het lijkt misschien een beetje een moodkiller als je het voor het eerst hoort", aldus Schmitz in NRC, "maar als je ziet hoe de jongere generatie met liefde en seks omgaat, is dit helemaal niet gek." Tinder was volgens  hem ook ooit vreemd, en dat is immens populair geworden.

Valkuilen

Vraag blijft wel: biedt deze app nu ook de oplossing voor een probleem? Is dit waar we in #metoo-tijden nood aan hebben?

Volgens experte seksueel strafrecht Liesbet Stevens (KU Leuven) is het een goede zaak dat er wordt nagedacht over hoe communicatie over seks verbeterd kan worden. Maar of LegalFling de beste piste is, betwijfelt ze. "Het lijkt mij hooguit een hulpmiddel om een aantal zaken bespreekbaar te maken tussen twee mensen."

"Het is afwachten hoe het allemaal precies in zijn werk zal gaan. Maar veel juridische waarde lijken mij dit soort contracten niet te hebben. Seksueel grensoverschrijdend gedrag valt onder het strafrecht, niet onder het contractenrecht." Concreet: je mag dan 's middags via een app hebben aangegeven dat seksueel expliciete beelden vastleggen voor jou kan, als je er 's avonds geen zin in hebt, dan moet je daar vanaf kunnen zien. 

'Veel juridische waarde lijken mij dit soort contracten niet te hebben'
experte seksueel strafrecht Liesbet Stevens (KU Leuven)

Stevens: "Wat er gebeurde op het moment van de feiten is van belang. Je moet kunnen bewijzen of er op dat moment toestemming was of niet. Vraag is of het slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag, die moeten bewijzen dat er geen toestemming was, het door zo'n contract te tekenen niet nog moeilijker krijgen."

De experte ziet nog meer valkuilen. Ze vraagt zich af of de personen die hun voorkeuren en grenzen in LegalFling aangeven, zich niet op het moment dat ze bij hun partner zijn, verplicht gaan voelen om die na te komen. "Sommigen kunnen het interpreteren als een afspraak, een engagement om seks te hebben. Dat kan ook risico's met zich meebrengen. De andere partij kan veronderstellen dat hij of zij, door een contract te ondertekenen, ook recht heeft op bepaalde zaken."

Kortom: de app lijkt eerder twijfel te zaaien dan weg te nemen. "Ik kan natuurlijk niet inschatten hoe en hoe vaak de app gebruikt zal worden, dus we moeten wat dat betreft afwachten", aldus Stevens. Zij dringt bij de ontwikkelaars alvast aan op een disclaimer. "Zelfs als beide partijen akkoord gaan, zouden ze nog een tekstje moeten zien verschijnen dat ze het ondertekende best nog eens met elkaar bespreken op het moment zelf. Er zijn namelijk heel uiteenlopende interpretaties mogelijk."