Evaluatie beleid schepen Van Peel: blij met hervorming raad van bestuur haven, maar haven had meer kunnen groeien

De coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld sloot eind 2012 een bestuursakkoord af. Aan het einde van de legislatuur is het moment aangebroken voor een evaluatie. We kijken naar de meest concrete voorstellen. Er staan ook veel engagementen en intenties in het bestuursakkoord, maar die zijn moeilijk te beoordelen. De burgemeester en schepenen krijgen de mogelijkheid om duiding te geven. Marc Van Peel (CD&V) sluit zijn politieke carrière af als Antwerps havenschepen. Hij blikt tevreden terug op zijn realisaties.

SVW

De concrete punten werden teruggebracht naar één kernwoord en onderverdeeld in ‘gerealiseerd’ (groen), ‘in uitvoering’ (oranje) of ‘niet gerealiseerd’ (rood).

Legende

Groen: Verwezenlijkt

Oranje: In uitvoering

Rood: Niet verwezenlijkt

Versterken chemiesector

Bouwcode haven

Hervorming raad van bestuur haven

Talenten-

huizen

Arbeids-

competentie jongeren

Activering vluchtelingen

Promotie sociale onder-

nemingen

Saeftinghe

Walstroom zeeschepen

Efficiënt ruimtegebruik haven

Opmerkelijk is dat de schepen de herstructurering van de raad van bestuur van het Havenbedrijf naar voor schuift als een van de belangrijkste realisaties van de afgelopen legislatuur.

“Voor de buitenwereld lijkt deze herstructurering niet zo cruciaal, maar dat was het wel”, zegt Van Peel. “We hebben nu onafhankelijke bestuurders met de nodige expertise een plek gegeven in de bestuursraad. Daar waren wel wat onderhandelingen over nodig. Het is niet dat we oppositie buitenspel zetten, want er zetelt nog één vertegenwoordiger van de oppositie in de bestuursraad.”

Volgens Van Peel zijn de grote investeringen in de chemiesector een gevolg van een reeks slimme beslissingen. “Met de sluiting van General Motors hielden we toch even ons hart vast, maar door de juiste beslissingen te nemen, kan ik met de hand op het hart zeggen dat deze bedrijven hier ook blijven. In een zeer concurrentiële markt ligt dat toch niet voor de hand.”

De Antwerpse haven heeft al vijf jaar op rij een record verbroken en de schepen hoopt dat dit jaar het zesde recordjaar wordt.

“Ik hoopte wel verder te staan met de extra containertrafiek, maar daar stak de Raad van State spijtig genoeg een stokje voor”, zegt Van Peel. “Dat is wel mijn grootste teleurstelling. Wat niet in het bestuursakkoord stond maar er wel kwam, was de Kieldrechtsluis en natuurlijk het nieuwe Havenhuis. En dan is er natuurlijk de Waterbus voor het personenvervoer in het noorden en het zuiden.”

In het bestuursakkoord stond ook een reeks punten rond het wegwerken van de werkloosheid bij jongeren. “We zijn erin geslaagd om de werkloosheid bij jongeren onder de 25 jaar te doen dalen met 19,1%. Bij kort geschoolden was er een daling van 10% en bij allochtone werklozen -6,6%.”

Bekijk het volledige bestuursakkoord van het Antwerpse stadsbestuur:

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge