© REUTERS

Spaanse premier Rajoy razend om uitspraken Michel

Spanje reageert furieus op uitspraken van premier Charles Michel over de Catalaanse crisis. De regering-Rajoy heeft het over “onaanvaardbare aanvallen” en trekt haar steun in voor de kandidatuur van Catherine De Bolle als topvrouw van Europol. Dat blijkt uit diplomatiek mailverkeer dat Het Laatste Nieuws kon inkijken en waarover ook De Morgen bericht.

Charles Michel (MR) lijkt een fikse diplomatieke rel aan zijn been te hebben. Een interview dat de premier vorig weekend gaf over de politieke impasse in Catalonië is zó slecht gevallen bij zijn Spaanse ambtsgenoot Mariano Rajoy dat die de Belgische ambassadeur in Madrid tot de orde heeft geroepen. In een mail maakt de directeur van het kabinet-Rajoy onze ambassadeur in niet mis te verstane woorden duidelijk dat de Spaanse regering “verbijsterd” is over de “aanvallen van de Belgische regering”, en dat die niet zonder gevolgen zullen blijven. “Dit kan onze bilaterale betrekkingen ernstig in gevaar brengen”, klinkt het dreigend.

Wat de gevolgen zijn, valt af te wachten. Maar feit is dat Madrid zich eerder al gebruuskeerd voelde toen ons land het politiegeweld tijdens het onafhankelijkheidsreferendum veroordeelde. Dat blijkt uit een mail die onze ambassade op 3 oktober naar de regering-Michel stuurde. Daarin is er zelfs sprake van mogelijke represailles: de ambassade geeft de boodschap van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken door dat de kandidatuur van commissaris-generaal Catherine De Bolle als topvrouw van Europol “niet ondersteund kan worden na de reacties van België op de gebeurtenissen in Catalonië”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer