© Reuters

Schotenaar Max Sebrechts getuigt over zware tornado in Houston: “In twintig minuten grote delen stad verwoest”

Houston -

Texas werd vandaag zwaar getroffen door een tornado en onweders. De naar Houston uitgeweken Schotenaar Max Sebrechts getuigt over de ravage. Er zouden minstens vier mensen het leven verloren hebben.

Jan Auman

“Bomen zijn omgevallen, huizen en auto’s vernield, volledige poorten en hekken weggewaaid en dat alles in een mum van tijd. In minder dan twintig minuten werden grote delen van de stad totaal verwoest”, reageert Max Sebrechts uit Schoten die voor Renson werkt in de VS.

“We zijn wel wat gewend geraakt, maar de windsnelheden van daarnet hebben we in geen jaren meegemaakt. We wonen zelf in The Heights – een leuke buurt in het noordelijke gedeelte van Houston – en ook onze buurt is zwaar getroffen. Het gaat dagen duren vooraleer er elektriciteit weer zal zijn.”

Een verbaasde Max Sebrechts meet de schade op bij hem thuis in de wijk The Heights.© RR

Max Sebrechts is de zoon van Schotens ereburgemeester Tony Sebrechts. Hij was pas teruggekeerd uit de heimat in België waar hij had deelgenomen aan de reünie van oud-leerlingen van het 75-jarige VIta et Pax-college. Weer thuis had Max net zijn kinderen gedropt bij zijn schoonouders.

“Ik ging uit eten met vrienden voor mijn verjaardag, maar in de plaats van een zalig avondje uit, kregen we dit noodweer over ons heen. Alle scholen en andere utiliteitsgebouwen en publieke gebouwen zijn gesloten tot het allemaal opgeruimd is en totdat we weer elektriciteit hebben.”

De BBC spreekt van windsnelheden tot 160 kilometer per uur en alvast vier dodelijke slachtoffers. Een miljoen huishoudens in Zuidoost Texas zitten zonder stroom. Scholen hebben de lessen voor vandaag opgeschort. De burgemeester van Houston raadde de inwoners van zijn stad aan om binnen te blijven.

Ook de omgeving waar Max woont werd zwaar getroffen.© RR

Na de rustige klasreünie met onder meer die andere oud-leerling van Vita et Pax-college in Schoten minister Annelies Verlinden, kwam Max Sebrechts (tweede van rechts) in een tornado terecht in zijn woonplaats Houstan (VS).© RR

© RR

© AP

© AP

© AP

© AP

© RR

© RR

© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners