Luister naar

Ingezonden brief: Mijn vader heeft het misbruik nooit beleden

Nieuws
Naam adres bij de redactie bekend
donderdag 23 november 2017 om 03:00

85 jaar is mijn leeftijd en nóg is het seksmisbruik op 14-jarige leeftijd actueel voor mij. Heel mijn leven is daardoor getekend.

Ik was blij met het schrijven van Paul van Geest , waarin hij Augustinus citeerde: hij – Augustinus – zei ooit dat wie weet dat hij een ander onrecht heeft gedaan en dit ook belijdt, het slachtoffer weer voor een groot deel in haar of zijn waarde zet. Het is een middel om de ander en daarmee de relatie met haar te helen.

Tot mijn grote verdriet is dat bij mij niet gebeurd. Drie keer heb ik mijn vader aangesproken; hij ontkende. Totdat mijn man hem confronteerde. Maar spijt of erkenning is naar mij nooit gekomen.

‘Vergeven’ was het sleutelwoord van mijn familie. Maar zonder spijt of erkenning kon ik dat niet. En is de relatie niet hersteld, tot mijn grote verdriet. Daarom was ik getroffen door zijn column. Hartelijk dank, Paul.

In de kerk wordt vaak vergeving gepreekt, maar dat is moeilijk zonder spijt van de andere kant.

Als iemand dood is, lukt dat wel. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Waarom ben ik dan niet in een halleluja-stemming, zo vraag ik mezelf deze weken af. En ben ik zelfs op mijn hoede voor de geboorte straks.

Mijn ongeboren kind was ziek, maar er is een wonder gebeurd. Hoe ga ik nu verder?

De woorden ‘Verder na een wonder’ zitten al weken in mijn hoofd, want er is - Godzijdank - een wonder gebeurd. Anne Marije Baars vertelt wat er gebeurde nadat ze vorige maand hoorde dat haar ongeboren kind ziek was.

Jacob Zuma eerder dit jaar op campagne als leider van uMkhonto weSizwe (MK).

Verkiezingen Zuid-Afrika: hoe Jacob Zuma het ANC te gronde richt en het land daarin meesleurt

Dertig jaar geleden maakte de Zuid-Afrikaanse kiezer een einde aan het onrecht van apartheid. Maar dit werk van Nelson Mandela kan bij de verkiezingen van 29 mei opnieuw een dreun krijgen, schrijft Ruben Elands.

De Oude Kerk in Oosterbeek is een van de oudste kerken in Nederland. In zo'n oude kerk zit heiligheid juist in de stenen.

Waarom geloven in je eentje zo lastig is en het daarom jammer is wanneer een oude kerk sluit

Het gebeurt geregeld dat een oude kerk een nieuwe bestemming krijgt, maar bij de Oude Kerk in Vlaardingen was dat voor theoloog Jan Martijn Abrahamse toch net even anders.

Jongeren op de pinksterconferentie van Opwekking.

Wat vinden jongeren 'het goede nieuws' van het evangelie? Dat verschilt nogal per leeftijd

Dat het leven zin heeft, vinden vooral 16-plussers de winst van het evangelie, schrijven deskundigen van de adviesorganisatie Kerkpunt. Praat er eens over, adviseren ze: wat is voor jou het goede van het evangelie?

Met name in de omgeving van de Technische Universiteiten in Eindhoven – ‘Brainport’ – en Delft krioelt het van de startups.

Startende bedrijven groeien, maar dat gebeurt niet dankzij de Nederlandse banken

In de omgeving van de Technische Universiteiten in Eindhoven en Delft krioelt het van de startende bedrijven, schrijft Peter de Waard, maar waarom profiteert de Nederlandse economie daar nauwelijks van?

Afbeelding

Wat vinden ND-lezers ervan dat ze tijdens het winkelen gefilmd kunnen worden in de supermarkt?

Verschillende supermarkten experimenteren met bodycams tegen diefstal en agressie. Acht ND-lezers vertellen waarom dat wel of juist niet bijdraagt aan de veiligheid.