Luister naar

AkzoNobel staat er weer alleen voor – hoe moet het nu verder?

Nieuws
De vlucht vooruit – een fusie met het Amerikaanse Axalta – is mislukt. Hoe moet verf- en chemieconcern AkzoNobel nu voorkomen dat het een speelbal wordt in overnamegevechten?
Wilco Dekker redactie vk
donderdag 23 november 2017 om 03:00
AkzoNobels plan voor een fusie met Axalta is mislukt.
AkzoNobels plan voor een fusie met Axalta is mislukt. anp / Robin van Lonkhuijsen

Amsterdam

Het fusieplan met Axalta is mislukt. Waarom?

Doordat het Japanse Nippon Paint de gesprekken tussen AkzoNobel en de Amerikaanse verffabrikant over een ‘gelijkwaardige fusie’ in de wielen reed met een hoger bod, in contanten. Dat vond Axalta aantrekkelijker dan een fusie met Akzo via een aandelenruil, waarop de gesprekken met Akzo werden afgebroken. Hoeveel de Japanners willen betalen, is niet bekendgemaakt. Overigens was van een gelijkwaardige fusie geen sprake. Akzo is veel groter dan Axalta, het gelijkwaardig praten was alleen bedoeld om de Amerikanen te paaien. Dat is dus mislukt.

Hoe erg is dat voor Akzo?

Behoorlijk erg. De Nederlandse multinational zit al het hele jaar in grote problemen. Akzo wees voor de ­zomer drie keer een ongevraagd miljardenbod af van de Amerikaanse concurrent PPG. Dit tot woede van met name Angelsaksische activistische aandeelhouders, Britse en Amerikaanse beleggers die er geen geheim van maken dat het ze in de eerste plaats om hun beleggingswinst is te doen. Zij zagen een mooie overnamepremie in rook opgaan doordat de overname van Akzo niet doorging. Activistisch aandeelhouder Elliott spande een reeks rechtszaken aan. Zonder succes, maar Akzo-topman Ton Büchner moest door alle commotie voor de zomer wel om gezondheidsredenen ­terugtreden.

Om de boze aandeelhouders tevreden te houden, beloofde Akzo de chemietak af te splitsen; de miljarden daarvan gaan naar de aandeelhouders. Akzo gaat verder als verf- en coatingbedrijf. Dat is met 9,5 miljard euro omzet nu de mondiale nummer drie. Met de 3,5 miljard van Axalta erbij had Akzo zich comfortabel genesteld in de wereldtop, tussen marktleiders Sherwin-Williams en PPG. De Nederlandse verfmultinational was dan jager geworden in plaats van prooi. Nu is Akzo weer terug bij af en moet het rekening houden met nieuwe ongewenste overnamepogingen.

Het mislukken van de gesprekken is ook persoonlijk een sof voor Thierry Vanlancker, de nieuwe baas van AkzoNobel. De Vlaming had de leiding bij Axalta toen het nog onderdeel was van chemiereus DuPont. Hij was ook nauw betrokken bij de afsplitsing van Axalta in 2013. De kennis en contacten van Vanlancker hebben blijkbaar niet geholpen.

Kan Akzo een hoger tegenbod doen?

Dat kan, maar het is niet waarschijnlijk. De Amerikanen wisten hoezeer Akzo hen nodig had. Axalta heeft de Nederlanders de afgelopen weken tijdens de gesprekken waarschijnlijk al helemaal uitgekleed; met ‘superbelegger’ Warren Buffett als grootaandeelhouder weet Axalta wel hoe het het onderste uit de kan moet krijgen. Blijkbaar kon Nippon Paint daar nog overheen.

Axalta is op de beurs 8,3 miljard dollar (7,1 miljard euro) waard. Met een overnamepremie erbij moet er voor Axalta waarschijnlijk ruim 10 miljard euro op tafel komen. Los van dat bedrag heeft AkzoNobel met een nieuwe topman, de aanstaande splitsing en twee winstwaarschuwingen al genoeg problemen op te lossen. Beleggers maken zich zorgen of het bedrijf het allemaal wel aankan, laat staan dat er nog een grote overname bij kan.

Komt PPG nu terug?

PPG trok zich dit voorjaar terug en mocht daarom volgens beursregels een half jaar geen nieuw bod doen op Akzo. Die termijn loopt op 1 december af, dat is volgende week vrijdag. Kenners achten het echter uitgesloten dat de Amerikanen, die ook met een winstwaarschuwing moesten komen, het dure en tijdrovende circus van eerder dit jaar gaan herhalen met een nieuwe ongevraagde overnamepoging.

Dat ligt anders als Akzo zich zelf zou melden. Ook dat is nu uitgesloten. Maar topman Ton Büchner is al weg en komend voorjaar vertrekt ook president-commissaris Antony Burgmans, die PPG tot woede van de ­Angelsaksische aandeelhouders buiten de deur wist te houden. Wie weet gaan Akzo en PPG dan weer eens om de tafel zitten, op vriendelijke wijze deze keer.

Wanneer weten we meer?

Volgende week donderdag heeft Akzo een buitengewone aandeelhoudersvergadering in het Amsterdamse Hilton, over de benoeming van enkele nieuwe commissarissen. Dan kan bestuursvoorzitter Thierry Vanlancker uitleg geven over het mislukken van de ‘fusie’ met Axalta en vertellen hoe het verdergaat. En kunnen de activisten van Elliott — inmiddels de grootste aandeelhouder van Akzo — laten weten wat ze daarvan vinden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.

Directeur Pieter Cnossen vakorganisatie CGMV wil het ledenverlies ombuigen naar ledengroei.

Vakorganisatie richt zich op christelijke goede doelen: 'Medewerkers werken soms onder minimumloon'

De christelijke vakorganisatie CGMV gaat zich op een nieuwe doelgroep richten: christelijke organisaties zonder winstoogmerk. ‘Daar heerst veel bevlogenheid, maar voor werknemers wordt vaak niet goed gezorgd.’

De goudprijs breekt record na record

De goudprijs slaat op hol, maar waar komt die goudkoorts opeens vandaan?

De goudprijs breekt record na record, en dat is niet per se vrolijk nieuws. Goud geldt namelijk als verkapte verzekeringspolis tegen oorlogen, crises en ander onheil. Vier redenen waarom mensen plotseling goudstaven hamsteren.