© BELGA

Stad beloofde minder verkeersborden, maar er staan er nu meer in het straatbeeld

In Antwerpen staan er nu 2.699 verkeersborden meer op straat dan bij het begin van de legislatuur. Opmerkelijk, want het bestuursakkoord streefde juist naar minder.

svw

Dat blijkt uit de cijfers die sp.a-gemeenteraadslid Toon Wassenberg opvroeg bij schepen van Openbaar Domein Ludo Van Campenhout (N-VA). Bij het aantreden van de huidige coalitie werd in het bestuursakkoord opgenomen dat er veel niet noodzakelijke en storende elementen aanwezig zijn op straat. Daarom moesten onder meer overbodige verkeersborden worden verwijderd.

“Deze legislatuur werden er 11.071 verwijderd”, zegt Wassenberg. “Maar er werden er in dezelfde periode ook 13.770 geplaatst. Een netto toename van 2.699 verkeersborden.”

Volgens Van Campenhout zijn er verschillende redenen waarom er nu meer verkeersborden zijn. “Een belangrijke reden is de invoering van de lage-emissiezone in Antwerpen”, zegt de schepen. “Op de verschillende invalswegen moesten dus aangepaste borden worden geplaatst. Als stad werken we aan het uitrollen van de zone 30 in 95% van de Antwerpse straten. Ten slotte waren er verkeersborden nodig voor de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen voor deelwagens en voor andersvaliden.”

Cabines

In dezelfde paragraaf in het bestuursakkoord staat ook de doelstelling om cabines van nutsmaatschappijen ofwel onder de grond te steken, kleiner te maken of op een minder storende plek te plaatsen. Alleen is dit volgens schepen Van Campenhout niet zo eenvoudig. “In het verleden werden reeds verschillende kasten ondergronds geplaatst”, zegt de schepen. “Alleen durven deze kasten wel eens technische mankementen te vertonen. Er is ondertussen een studie uitgevoerd naar technische en financiële haalbaarheid voor de nutsmaatschappijen. De Raad van Nutsbedrijven Antwerpen concludeerde dat er op dit moment geen afdoende technische oplossingen bestaan om cabines onder de grond te plaatsen. Ook de hoge kosten zijn een belangrijke reden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER