© Sven Van Haezendonck

Zes groepen kandidaat om stadswijk aan Ouwen Dok te ontwikkelen

Er zijn zes kandidaten voor de bouw van een parkeertoren met vijfhonderd plaatsen en de eerste 85 appartementen op de Keerdok- en Eandis-site in Mechelen. In de periode 2019-2021 moet de bouw daarvan starten.

Sven Van Haezendonck

Het gebied van zo’n drie hectare groot rond ‘Den Ouwen Dok’ moet uitgroeien tot een nieuwe stadswijk met 784 appartementen en een investeringswaarde van 110 miljoen euro. De ontwikkeling neemt jaren in beslag. “Alles staat of valt natuurlijk met de goedkeuring van ons ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)”, zegt Greet Geypen (Open Vld), schepen van Ruimtelijke Ordening en Stadsvernieuwing.

De gemeenteraad buigt zich begin volgend jaar over het RUP dat in maart 2018 van kracht moet zijn. “In principe kunnen wij dan vanaf midden 2018 de eerste vergunningen toekennen en van start gaan met de ontwikkeling”, stelt Geypen. Via een openbare procedure zijn Eandis en de stad samen een zoektocht gestart naar een koper voor de gronden. Uit de zes kandidaten worden er drie geselecteerd. Aan een van hen wordt opdracht in de tweede helft van 2018 toegewezen.

Twee parkings weg

Recent heeft de stad zes voorstellen ontvangen voor de bouw van de parkeertoren en een eerste woonproject. In een eerste fase verrijst het parkeergebouw met vijfhonderd plaatsen in de oostelijke punt van de Eandis-site, aan de Antwerpse Poort. Het vervangt op termijn de parkeerplaatsen op het Rode Kruisplein en op de Carrefoursite. “Samen met deze realisatie bouwen we over de Dijle ook een brug voor voetgangers en fietsers naar het Rode Kruisplein toe”, legt Geypen uit. Tegelijk wordt er werk gemaakt van een tijdelijke ontsluitingsweg en afslagstrook op de N16.

Nieuwbouw voor voormalig zwembad

De nieuwe brug over de Dijle legt meteen de link naar de tweede fase van het project: het optrekken van een nieuwbouw met 85 appartementen op het Rode Kruisplein. Dat gebouw komt op het plein voor de voormalige stedelijke badinrichting, waarvan de buitenrestauratie net afgerond is en in 2018 de werkzaamheden voor een viersterrenhotel van Van der Valk starten. “Samen met de aanleg van een nieuw plein en publieke ruimte rond ‘Den Ouwen Dok’ willen wij dan ook werk maken van een brug voor gemotoriseerd verkeer”, vertelt schepen Geypen.

Herinrichting kruispunt

De derde fase, de ontwikkeling van de Eandiswijk, is met een verwachte investering van 57,5 miljoen exclusief btw meteen de duurste. Offertes verwachten de stad en Eandis ergens midden volgend jaar. Op de site waar ook het gerenoveerde kantoorgebouw staat, is er plek voor 266 nieuwe appartementen. Die woningen zullen voor hun verwarming aansluiten op een duurzaam warmtenet. “Dat past in ons engagement om bij te dragen tot de realisatie van de klimaatdoelstellingen die de Vlaamse overheid en de stad vooropstellen”, zegt Jean-Pierre Hollevoet, directeur netbeheer bij Eandis. Samen met de realisatie van de woonwijk staat ook de aanleg van een centrale ontsluitingsweg en de herinrichting van het kruispunt met de Elektriciteitsstraat op het programma. In een latere fase komen er ook aan het Keerdok nog meer dan vierhonderd appartementen bij.

Fase 1: Parkeergebouw in Eandistip

- Complex met vijfhonderd parkeerplaatsen

- Realisatie Dijlebrug voor fietsers en voetgangers

- Aanleg tijdelijke ontsluiting en afslagstrook N16

- Start: eind 2018 - begin 2019

- Investering: 15 miljoen, exclusief btw

Fase 2: Rode Kruisplein

- Woonproject met 85 appartementen

- Aanleg nieuw plein

- Realisatie Dijlebrug voor autoverkeer

- Start: eind 2020

- Investering: 17,5 miljoen, exclusief btw

Fase 3: Eandiswijk

- Project met 266 appartementen

- Aanleg centrale ontsluitingsweg

- Herinrichting kruispunt Elektriciteitsstraat

- Investering: 57,5 miljoen