Luister naar

Vrijplaats: Sjirk Kuijper

Nieuws
In deze rubriek verlaten de journalisten van het Nederlands Dagblad hun gangbare paden om te beschrijven, tonen of bejubelen wat ze maar willen.
Sjirk Kuijper Sjirk Kuijper
zaterdag 24 februari 2018 om 03:00
Examenklas van Sjirk Kuijper in 1985.
Examenklas van Sjirk Kuijper in 1985. nd

De jongste in ons gezin is zojuist meerderjarig ­geworden, en doet dit voorjaar eindexamen. Dat wordt dan de afsluiting van totaal achttien jaar ervaring met primair en voortgezet onderwijs, vanuit de beleving van een ouder.

Vanaf die eerste voorjaarsdag in het jaar 2000, toen onze oudste als kleuter naar groep 1 ging, moest ik meningen herzien en ingesleten afkeer overwinnen. Als scholier had ik het onderwijs een verschrikkelijk dwangsysteem gevonden. Jarenlang hunkerde ik naar de dag dat het over zou zijn. En toen ik later zelf een paar jaar leraar was, bleek de ­docentenkamer nog benauwder te zijn dan het klas­lokaal. Want daar zaten ze in de pauze aan de koffie en hun bammetjes: ­collega’s die niet anders gewend waren dan dat zij in hun domein het hoogste en laatste woord hadden, de waarheid en de zeggenschap.

Maar dat was in de vorige eeuw. Toen ik als ­vader terugkeerde, op de ene na de andere school, voor ­ouderavonden en tienminuten-gesprekjes, bleek alles anders te zijn. Ik zag er docenten met liefde voor hun vak en hart voor de jeugd. Uit hun verhalen bleek hoezeer de kinderen door hen gezien werden, opgemerkt, erkend in hun individualiteit. Soms raakte ik haast ontroerd door de waarneming, empathie en professionaliteit van deze liefdevolle vakmensen. Beste meesters, juffen, leerkrachten (de middelmatige niet te na gesproken), ik hou van ­jullie! Bedankt! Zegen op jullie werk!

Enfin, tot zover de veranderingen in het onderwijs. Of, althans, in mijn beleving daarvan. De reikwijdte van deze gewaarwording is breder. Mijn liefde voor de leerkrachten van de 21e eeuw drijft iedere hang naar conservatisme uit. Want het is gewoon waar, wat de Prediker ons aanraadt: ‘Zeg niet: hoe komt het dat de dagen van ­vroeger ­beter waren dan deze? Want niet uit wijsheid zou u dat vragen.’

Dit geldt op alle levensterreinen. En het is een belangrijke boodschap aan iedere romanticus die geneigd is zichzelf in melancholie en nostalgie te verliezen; die zwijmelt bij Sonnevelds Langs het tuinpad van mijn vader (‘Blijkbaar leefden ze verkeerd; het dorp is gemoderniseerd’) of De zomer van 1910 (‘Die dag is voorbij en die zomer vergaan; onherroepelijk’). Foto’s in sepia of zwart-wit, van zandweggetjes en ratelende karren op de keien, kunnen een intense heimwee oproepen naar het ongemotoriseerde ­Nederland waarin mijn ouders kind waren. In nauwelijks mindere mate geldt dat voor foto’s uit mijn eigen, prille jeugd, met slechts een ­enkele VW Kever of Volvo Amazon langs de stoeprand.

Maar als ik dan bedenk wat één zo’n wagen verbruikte en uitstootte, en hoeveel ­dodelijke slachtoffers er langs die nog rustige lanen vielen (3460 in 1972), wijkt alle weemoed voor dankbaarheid. In diezelfde jaren zeventig kon je in de Loosdrechtse Plassen niet ­veilig zwemmen vanwege de smerigheid. Dus ook de voormalige ­waterschapper in mij kan slechts diep erken­telijk zijn voor de verbetering van water- en luchtkwaliteit sinds mijn kindse jaren.

Wat ook tegen conservatieve reflexen helpt, zijn ouders die eerlijk waren over vroeger. Een vader die uitlegde dat de universiteit onbereikbaar was, hoe goed je cijfers op de hbs ook waren. Een moeder die wegens eigenzinnigheid van school was verwijderd, en bad dat haar kleindochters kansen zouden krijgen die zij nooit kreeg. Ouders die als kind leerden dat roken bij het gereformeerde leven hoorde, maar die daar later niet naar terugverlangden; die met overgave psalmen zongen, maar niet minder ­trouw werden toen de kerkcultuur zich verbreedde.

Nee, ik geloof niet in vooruitgang zonder meer. Als ik ’s avonds aan de tablet gekluisterd op de bank zit en kijk naar geërfde kasten vol boeken die ik nooit gelezen heb, verlang ik naar de tijd en concentratie die mijn vader daar wél voor had. Maar die meerderjarige dochter is beslist verstandiger dan mijn achttienjarige zelf.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.