Spilindex overschreden: pensioenen, uitkeringen en lonen overheidspersoneel stijgen met 2 procent

De spilindex is overschreden. Dat meldt de federale dienst Economie. Lonen van het overheidspersoneel, pensioenen en uitkeringen zullen de komende maanden met 2 procent stijgen. Ook bijna alle werknemers in de privésector zien hun loon toenemen, al verschilt het van sector tot sector wanneer die stijging juist zal plaatsvinden.

Als het leven duurder wordt (inflatie), stijgen ook de lonen van bijna alle werknemers, uitkeringen en pensioenen mee. Dat is het Belgische systeem van automatische loonindexering. Op die manier blijft de koopkracht beschermd.

De overheid baseert zich voor het loon van overheidspersoneel, uitkeringen en pensioenen op de spilindex. Wanneer prijzen een bepaald niveau halen, wordt die index overschreden. Als dat gebeurt gaan de lonen en uitkeringen omhoog.

Ook werknemers uit de privésector zien hun loon stijgen dankzij de inflatie. Al is die berekening niet rechtstreeks gekoppeld aan de spilindex. Het tijdstip van die loonstijging is afhankelijk van de sector waarin je werkt.

Stijging met 2 procent

De inflatie bedroeg in januari 4,08 procent, een stijging van 0,92 procentpunt tegenover december 2024. Daarmee is de spilindex dus overschreden.

Dat betekent dat de uitkeringen en pensioenen in februari met 2 procent stijgen. De lonen van het overheidspersoneel stijgen in maart met 2 procent. 

Inflatie boven 4 procent

Het inflatiecijfer stijgt dus van 3,16 procent in december naar 4,08 procent in januari. Wat betekent dat voor je portemonnee? Wat in januari 2024 gemiddeld 100 euro kostte, daar betaal je nu gemiddeld 104,08 euro voor.

De overheid berekent de inflatie aan de hand van de prijzen van heel uiteenlopende producten en diensten. Sommige daarvan zijn in prijs gestegen, andere dan weer gedaald. 

De prijzen voor huishoudelijke diensten (dienstencheques), energie, voeding, alcoholische en alcoholvrije dranken zijn gestegen. Mobiele telefoondiensten, hotels en citytrips werden dan weer goedkoper.

Wat beslist mogelijke Arizona-regering?

Op dit moment zitten N-VA, CD&V, Vooruit, Les Engagés en MR in de laatste fase van de onderhandelingen voor een federale regering. Ook de automatische indexering ligt op tafel tijdens die onderhandelingen. Alle partijen willen dat systeem behouden, maar Bart De Wever (N-VA) wil "kleine aanpassingen" doorvoeren via zijn supernota.

Hij wil onder meer dat het overheidspersoneel 1 keer per jaar, op 1 januari, de automatische loonindexering doorgerekend krijgt. Nu gebeurt dat soms meerdere keren per jaar, afhankelijk van de inflatie. Dat systeem wordt ook gebruikt in de privésector, waar 40 procent van de werknemers 1 keer per jaar een loonsverhoging krijgt. Die stijging is ook gebaseerd op de index.

De Wever wil ook de berekeningsmethode aanpassen. De loonsverhoging wordt nu gebaseerd op de gezondheidsindex. Die index wordt berekend door het gemiddelde te nemen van de gezondheidsindex van de afgelopen 4 maanden. De Wever wil die termijn verlengen naar 12 maanden.

PODCAST

Luister naar Het kwartier

De podcast van VRT NWS die elke dag een verrassende kijk geeft op 3 nieuwsverhalen.

Meest gelezen