Open VLD

Brussels Parlementslid Khadija Zamouri stapt uit Open VLD

Khadija Zamouri zetelt voortaan als onafhankelijke in het Brussels Parlement.© rr

Na onenigheid met de partij over steun aan de nieuwe politieke partij Viva Palestina stapt Brussels Parlementslid Khadija Zamouri uit Open VLD. Ook over een verbod op onverdoofd slachten had ze een ander standpunt dan de partij. “Ik ben altijd liberaal geweest, net omwille van de vrijheid van denken, gestoeld op democratische waarden. Dat is voor mij een breekpunt.”

Jeroen Struys

“Waar blijft de liberale waardering van persoonlijke vrijheid?” Khadija Zamouri verlaat Open VLD en dient haar partijkaart in. Voor de luttele tijd die er nog rest tot aan de verkiezingen zal ze in het Brussels Parlement zetelen als onafhankelijke. Volgende week vrijdag is de laatste plenaire zitting van het parlement.

De partij was een tuchtprocedure gestart nadat was gebleken dat Zamouri een handtekening had geleverd aan Dyab Abou Jahjah voor de oprichting van zijn nieuwe partij Viva Palestina. Recent hielp ze in het Brussels Parlement nog de PS aan de nodige handtekeningen om een stemming over de Codex Dierenwelzijn uit te stellen. Aan die Codex Dierenwelzijn hangt een mogelijk verbod op onverdoofd slachten vast. De partij is voor zo’n verbod, maar Zamouri staat daar enigszins anders tegenover.

“Ik ben niet zozeer tegen een verbod op onverdoofd slachten, maar ik vind dat de Codex Dierenwelzijn niet ver genoeg gaat. Ik vind het etnisch profilerend dat de focus ligt op onverdoofd slachten, terwijl kreeften wel nog levend gekookt mogen worden. Moslims en Joden worden geviseerd, dat is in strijd met de vrijheid van religie. Zij die nu claimen zo voor dierenwelzijn te zijn, zijn niet oprecht.”

Bittere pil

De tuchtprocedure was evenwel gestart omwille van haar steun voor de oprichting van Viva Palestina. “De partijvoorzitter heeft me per mail gevraagd om mijn handtekening terug te trekken. Dat heb ik niet gedaan, net ter wille van de democratie. Ik ga vandaag geen andere politieke partij ontzeggen om het woord te nemen en in het parlement te belanden, want dan zitten we niet meer in een democratie. Ik ben altijd liberaal geweest, net omwille van de vrijheid van denken, gestoeld op democratische waarden. Dat is voor mij een breekpunt.”

Maandag zou Zamouri voor de tuchtraad van de partij moeten komen, maar ze zal niet gaan. “Ik stap uit de partij en lever mijn partijkaart in. Heel jammer, want ik heb altijd gedacht te zullen sterven als liberaal. Na 24 jaar is dit een bittere pil.”

Abortus, euthanasie, antisemitisme

Zamouri begon haar carrière als kabinetsmedewerker bij verschillende Open VLD-ministers in Brussel. In 2011 belandde ze in het Vlaams Parlement ter opvolging van Sven Gatz. Nadien was ze vijf jaar lang fractieleider van Open VLD in het Brussels Parlement. Ze was ook korte tijd schepen in Sint-Jans-Molenbeek.

“Ik geloof in de keuzevrijheid van het individu. Precies daarom heb ik in het verleden gestemd voor abortus en euthanasie en recent nog tegen antisemitisme. Vandaag word ik omwille van diezelfde persoonlijke vrijheid voor een tuchtcommissie gedaagd. Ik kies ervoor om trouw te blijven aan mijn waarden en ga elders op zoek naar voldoening.”

Zamouri stond al niet meer op een lijst van Open VLD. Ze sluit zich ook niet aan bij een andere politieke partij.