Meest iconische filmrobot aller tijden komt aan in Gent

Een brok filmgeschiedenis is dinsdag aangekomen in Gent en onder grote belangstelling uit zijn kist bevrijd. R2-D2, de bekende robot uit de Star Wars-saga, maakt vanaf nu deel uit van de tentoonstelling ‘Hello, Robot’ in het Design Museum in Gent. En het is géén robot die door enkele fans in elkaar werd geknutseld, het gaat wel degelijk om de échte R2-D2 uit de originele films.

pjv, Jan Claeys

RD-D2, een androïde die gemaakt is om ruimteschepen tijdens hun vlucht te herstellen maar ook nog heel wat andere taken voor zijn rekening neemt, is samen met zijn gouden collega C3PO één van de vaste waarden in de Star Wars-reeks. De iconische robot is tevens één van de weinige figuren die in alle zes films, de originele saga en de drie prequels, een van de hoofdrollen vertolkt.

De ijverige droid is nog steeds niet met pensioen en zal ongetwijfeld weer een rol krijgen in The Last Jedi, het meest recente hoofdstuk in de films, dat in december in de zalen komt.

Wie R2-D2 nu al in zijn volle glorie wil aanschouwen, kan afzakken naar het Design Museum in Gent, waar het kwieke robotje dinsdag arriveerde. De wereldberoemde robot maakt vanaf 27 oktober deel uit van de tentoonstelling Hello Robot, maar werd nu al uit zijn kist gehaald door twee medewerkers van regisseur George Lucas en poseerde trots met stand-upcomedian William Boeva.

2 miljoen dollar

Hoewel talloze fans al een poging waagden om RD-D2 na te maken, gaat het hier om de originele droid uit Star Wars Episode IV: A New Hope en Episode V: The Empire strikes back. In die films zat wijlen Kenny Baker, een acteur met dwerggroei, nog in de robot om het piepende en zoemende ding te besturen.

De originele robot behoort tot de privécollectie van regisseur George Lucas en wordt één van de hoogtepunten van zijn eigen museum in Los Angeles. Lucas investeert daar meer dan een miljard dollar om fans een blik achter de intergalactische schermen te gunnen. R2-D2 zelf is ook een pak geld waard en zou voor 2 miljoen dollar zijn verzekerd.

De tentoonstelling Hello Robot in het Design Museum loopt nog tot 15 april 2018. Ondertussen blijft R2-D2 in Gent logeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen