Pak meer Heistenaars in schuldbemiddeling

Het aantal inwoners van Heist-op-den-Berg met financiële problemen is het voorbije jaar sterk gestegen. Dat blijkt uit cijfers over het aantal mensen in budgetbeheer.

bepr

“In 2018 waren er in Heist-op-den-Berg 256 mensen in budgetbeheer of -begeleiding. Een jaar eerder waren dat er nog maar 189. Er zijn in Heist ook nog eens 86 mensen in collectieve schuldbemiddeling. Het aantal mensen dat nood heeft aan ondersteuning bij het financieel beheer stijgt dus en vormt ook in Heist toch wel een vrij groot probleem. Vooral alleenstaanden worden vaak getroffen”, stelt schepen van Armoede Kelly Van Tendeloo (PRO Heist).

“Vanuit de OCMW-diensten merken we op dat niet enkel het aantal dossiers significant stijgt, maar dat de schuldenlast ook steeds diverser wordt. Het aspect ziektearmoede wordt bijvoorbeeld groter. Het is tijd dat er vanuit hogere overheden acties ondernomen worden. We merken dat de invorderingen steeds harder en sneller gaan zonder rekening te houden met het nut en de verbonden kosten. Toch wijst de praktijk uit dat via een procedure van minnelijke schikking in ongeveer één op de drie zaken een regeling of akkoord wordt getroffen.”

Gratis oplossing

“Spijtig genoeg wendt de schuldeiser zich vaak onmiddellijk tot één van de actoren van de schuldindustrie bij invordering van achterstallige huurgelden, elektriciteitsrekeningen, ziekenhuiskosten of schoolkosten. Als voorzitter van het OCMW pleit ik ervoor dat de schuldeiser verplicht wordt om eerst stappen te zetten om tot een minnelijke oplossing met de schuldenaar te komen. Dit door een aanmelding bij een erkende dienst voor schuldhulpverlening zoals het OCMW of minnelijke schikking via een verzoening bij de vrederechter. Dit is gratis en brengt dus geen bijkomende kosten met zich mee”, zegt Van ­Tendeloo.