VS sturen 1.000 manschappen naar Midden-Oosten, maar “willen geen oorlog met Iran”

© AP

De Verenigde Staten gaan ongeveer 1.000 extra manschappen sturen naar het Midden-Oosten. Dat heeft waarnemend minister van Defensie Patrick Shanahan gezegd. Toch benadrukt Washington dat het geen oorlog met Iran zoekt.

jvh

Door extra troepen te sturen wil Washington naar eigen zeggen “bedreigingen in de lucht, op zee en op de grond beter het hoofd kunnen bieden” in de regio en de Amerikaanse belangen beschermen. Ook moet op die manier de veiligheid worden gegarandeerd van het Amerikaanse legerpersoneel dat ter plaatse actief is. De beslissing komt er op verzoek van het Amerikaanse centrale commando Centcom, dat de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten leidt.

Minister van Defensie Shanahan linkte de maatregel voorts aan de recente aanvallen op twee olietankers in de Golf van Oman, maar herhaalde dat Washington geen conflict zoekt met Iran. De VS schrijven de aanvallen toe aan Iran en het Amerikaanse ministerie van Defensie publiceerde maandag nieuwe foto’s die als bewijs moeten dienen voor de beschuldigingen.

China roept Iran en VS op om “doos van Pandora” niet te openen

De Chinese regering riep Iran en de VS dan weer op om zich terughoudender op te stellen. Peking waarschuwt dat “de doos van Pandora” kan worden geopend met de Amerikaanse beslissing om extra militairen te sturen. Ook de Iraanse aankondiging om de voorraad aan verrijkt uranium uit te breiden wordt door Peking bekritiseerd.

“We roepen alle partijen op om het hoofd koel te houden en om de doos van Pandora niet te openen”, zo verklaarde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi toen hij tijdens een persconferentie vragen kreeg over de bijkomende militairen die Washington naar het Midden-Oosten stuurt. “De VS zouden hun praktijk van maximale druk moeten aanpassen. Met die praktijk zal het probleem niet worden opgelost, maar zal de crisis enkel groter worden.”

Iraanse deal

Peking is daarnaast ook scherp voor het regime in Teheran, dat aangekondigd had de toegestane limiet voor de voorraad verrijkt uranium te zullen overschrijden. Daarmee gaat Iran in tegen het nucleair akkoord dat in 2015 gesloten werd. “Iran moet zijn beslissingen met behoedzaamheid nemen en moet dit akkoord niet lichtzinnig opgeven”, zo reageerde Wang Yi.

De nucleaire deal van 2015 legt beperkingen op aan de nucleaire ambities van Teheran, in ruil voor de opheffing van economische sancties. Iran sloot het akkoord met de VS, China, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Rusland, maar de Amerikaanse president Donald Trump besliste vorig jaar om zich eenzijdig terug te trekken uit die overeenkomst. De andere betrokken landen willen Iran ervan overtuigen om het akkoord te blijven naleven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen