Vincent Kompany in de tribune als hij niet fit is: hoe Anderlecht in de praktijk zal werken met speler-coach en T1 Simon Davies

© Photo News

Op papier oogt het erg mooi: ‘speler-trainer Kompany’. Maar hoe vervul je die rol in de praktijk? Zal Vincent Kompany (33) bijvoorbeeld coachen vanop de bank als hij eens geblesseerd is? Neen dus. Eén en ander werd duidelijk nu Anderlecht Simon Davies (45) heeft voorgesteld, de officiële T1 die Kompany meebracht van bij Man City. “Vinnie heeft altijd het laatste woord.”

JÜRGEN GERIL

Vincent Kompany heeft als international nog een week vakantie en dus gaf Simon Davies de eerste training. Maar ook als Kompany terug is, zal de Welshman de oefensessies leiden. Kompany wil top zijn in België en Rode Duivel blijven. Dus zal hij op het trainingsveld weinig tijd hebben om zijn troepen te overschouwen, hij moet zelf voluit gaan. “Vincent wil vooral nog voetballen”, aldus Davies. “Maar we willen Anderlecht opnieuw succesvol maken en delen de visie over hoe we dat willen doen. Vanuit balbezit, met een verzorgde opbouw en met agressieve pressing. Veel teams willen dat, maar wij hebben de kennis en methodes van bij Man City. Daarom bracht Vinnie mij ook mee, omdat ik de filosofie van Pep Guardiola ook bij de jeugdploegen en de U21 van City heb geïntroduceerd. Het is de aangewezen manier om wedstrijden te winnen, maar ook de moeilijkste om aan te leren. Gelukkig heeft Anderlecht een jonge ploeg en die jonkies pikken zaken makkelijker op dan oudere spelers. Dat is een voordeel.”

© Photo News

Toch zal Davies de basisploeg niet opstellen of de tactiek niet bepalen. “Kompany heeft in alles het laatste woord: het spelsysteem, de elf die zullen voetballen… Maar ik verwacht geen problemen, want we zullen veel overleggen en denken nu al dikwijls hetzelfde. Natuurlijk gaan we ons soms wat moeten instellen op de tegenstander om hun zwakke punten uit te buiten, maar ook daarover zit ik met Vinnie vaak op één lijn. Zonder een goeie relatie zou dit niet werken, maar onze relatie is uitstekend.” Davies kan Kompany al briefen na de eerste training. “We geven alle jongens die hier nog zijn een nieuwe kans. Pas na enkele weken dunnen we de uitgebreide kern uit, maar ik zag al enkele excellente voetballers. Het vertrouwen is misschien nog laag, maar veel gasten leerden iets uit het moeilijke seizoen. Dat zelfvertrouwen moeten we opkrikken. Daarna zullen de spelers zichzelf selecteren door hun prestaties. Of Verschaeren het grootste talent is? Een heel groot talent, maar niet het enige.”

© Photo News

In een wedstrijd zal Kompany niet coachen vanop het veld. En als hij geblesseerd is, zal hij niet in de dug-out zitten. “Als Vincent niet kan spelen door een blessure, zal hij op de tribune zitten”, bevestigde manager Michael Verschueren. “Simon zal van aan de zijlijn de tactiek en de speelstijl overbrengen die hij perfect beheerst. Kompany is geen speler-coach zoals 25 jaar geleden, hè. Niet eentje die zelf voetbalt en ook wissels doorvoert terwijl hij op het terrein staat. Dit is een ander systeem.”

Meer nog. Als Kompany niet in de wedstrijd zit, mag Simon Davies hem wisselen. “Ik begrijp de vraag en dat zou kunnen, maar zover komt het wellicht niet. Vinnie is altijd heel bescheiden en eerlijk. Soms te eerlijk. Als hij eens niet in een wedstrijd zit of zich niet fit voelt, zal hij dat zelf wel aangeven.”

Kompany is wel meer dan een speler-trainer. Hij zal ook de koers van de club mee bepalen en veel invloed hebben op de transfers. “Als er zich een opportuniteit voordoet, slaan we toe”, gaf Verschueren mee. Op dit moment heeft Anderlecht wel nog geen andere aanwinsten. Al gaf Davies toe dat Matthew Smith (19) van Man City een serieuze optie is. Vorig jaar werd de centrale middenvelder verhuurd aan Twente. “We beraden ons nu over verschillende spelers. Matt Smith? City verhuurt elk jaar spelers en we zouden er één of twee kunnen gebruiken. Maar die business is ook niet zo eenvoudig.”

Kompany zal een beroep kunnen doen op zijn netwerk, maar ook Davies heeft indrukwekkende contacten. De Welshman maakte als profvoetballer deel uit van de befaamde class of ’92 van Manchester United, met alleen maar grote namen. “Ik spreek nog met Ryan Giggs, zeker nu hij bondscoach is van Wales en wij Matt Smith willen huren. Ook met Phil Neville, die de vrouwen van Man City coacht, en Nicky Butt, die de beloften van Man U onder zijn hoede heeft, heb ik nog contact. Al blijft het vooral werkgerelateerd.” Daaraan voegde Verschueren grijnzend toe: “David Beckham zal dus niet naar ­Anderlecht komen.”

© BELGA

Het was niet de laatste keer dat we Simon Davies zullen zien op een persconferentie. Volgende week is er dan wel de grote presentatie van Kompany als speler-manager, maar de wekelijkse mediapraatjes zijn niet aan hem besteed. Da­vies mag de media te woord staan over blessures en dagelijkse beslommeringen en ook na de match zal hij de interviews geven. Hij heeft het Pro Licence-diploma dat Kompany voorlopig nog niet heeft en is de officiële trainer. “Simon zal sowieso instaan voor de dagelijkse werking”, besloot Ver­schueren.

Meer over RSC Anderlecht

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video