Atletiek

Belgian Tornados en gemengde aflossingsploeg grijpen ticket voor Parijs

Alexander Doom, Dylan Borlée, Jonathan Sacoor en Robin Vanderbemden.© belga

De Belgian Tornados en de gemengde aflossingsploeg hebben zich zaterdagnacht op de 4x400 meter geplaatst voor de Olympische Spelen van Parijs. Dat deden ze op de World Relays op de Bahama’s.

Maarten Delvaux

De Belgian Tornados wonnen hun reeks op het WK aflossing met overmacht en plaatsten zich voor de finale. Ze mogen zo al voor de vijfde opeenvolgende keer naar de Olympische Spelen. De regerend wereldkampioen indoor had daarvoor de stichtende tweeling Jonathan en Kevin Borlée niet eens nodig. Dylan Borlée en Robin Vanderbemden brachten de Tornados aan de leiding en Jonathan Sacoor diepte de kloof uit, waarna slotloper Alexander Doom niet eens tot het uiterste moest gaan.

Ook de gemengde aflossingsploeg heeft een ticket beet voor de Spelen in Parijs.© belga

Sacoor had eerder op de avond ook al een belangrijk aandeel gehad in de tweede opeenvolgende kwalificatie van de gemengde aflossing. Samen met Imke Vervaet, Christian Iguacel en Camille Laus legde hij beslag op de tweede plaats in hun reeks. “Ik ben blij dat ik het mocht doen. Het geeft mij een boost richting de kampioenschappen”, reageerde Sacoor.

Twee diskwalificaties

De Belgian Cheetahs (4x400m vrouwen) beten hun tanden stuk op de oppermachtige Verenigde Staten en het verrassende Noorwegen. De Belgian Rockets en Falcons (4x100m vrouwen en mannen) werden gediskwalificeerd. De Cheetahs, Rockets en Falcons kregen vannacht een laatste herkansing. Als ze die niet grepen, moeten ze hopen om via de wereldranglijst op 30 juni een van de laatste twee tickets te pakken.