Meulenberg-relschoppers veroordeeld tot 40 en 18 maanden celstraf

© Sven Dillen

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft woensdag een 35-jarige man uit Houthalen-Helchteren en een 43-jarige Houthalenaar voor hun betrokkenheid bij de rellen in Meulenberg (Houthalen) van 2013 veroordeeld tot respectievelijk 40 maanden effectieve celstraf en 18 maanden cel, waarvan 6 maanden met uitstel. Ze kregen ook elk een effectieve boete van 1.200 euro.

jvh

Over de 35-jarige man werd gezegd dat hij dader was in de mate dat hij een steen had gegooid en een voertuig had geraakt. De 43-jarige Houthalenaar werd aan weerspannigheid schuldig verklaard. De rechtbank achtte wel niet bewezen dat de gegooide stenen in oorzakelijk verband stonden met de zware crash waarbij politieman Mario Ghijs levensgevaarlijk gewond raakte.

De twee beklaagden waren betrokken bij de zware rellen van oktober 2013 in de Houthalense wijk Meulenberg. Op het proces had het parket al aangegeven dat het niet met zekerheid bewezen was dat de twee beklaagden net die steen gooiden, die Mario Ghijs raakte waarna hij met zijn combi zwaar crashte en een open schedelfractuur opliep.

Aan Ghijs moet alleen de 35-jarige man een provisionele schadevergoeding van 25.000 euro betalen. Aan de echtgenote moet beklaagde 5.000 euro provisioneel betalen. Ook de twee zonen kregen elk 5.000 euro toegewezen. Er volgt nog een deskundig onderzoek. Een derde minderjarige betrokkene is bij de jeugdrechter moeten verschijnen.

Advocaten van agenten tevreden

Rachelle Neven en Erik Schellingen, de advocaten van de politiemensen die met stenen bekogeld werden, reageren tevreden op het vonnis. “We zijn zeer tevreden voor alle politiemensen die slachtoffer zijn geweest van deze zware feiten. Politiemensen moedwillig bekogelen, op een moment dat ze wegrijden van de plaats van de rellen, is absoluut verwerpelijk en lafhartig”.

“Justitie heeft deze daders uiteindelijk na veel werk - ook van de advocaten - ingehaald en heeft hen de rekening van de rechtsstaat gepresenteerd. Dit is vandaag een opsteker en overwinning voor de rechtsstaat,” zeiden advocaten Rachelle Neven en Erik Schellingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen