“Wanneer ben ik aan de beurt?” Regisseur bekent zelf seksueel grensoverschrijdend gedrag

© BELGAIMAGE

Tientallen vrouwen zijn de afgelopen weken naar buiten getreden met beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag van Hollywood-figuren. Regisseur Morgan Spurlock bleef buiten schot, tot woensdag. Toen werden zijn wandaden openbaargemaakt. Opvallend genoeg niet door een slachtoffer, maar door de man zelf. “Ik ben geen onschuldige toeschouwer, ik ben deel van het probleem.”

rrln

In een openhartige blogpost heeft Spurlock, bekend van de documentaire ‘Super Size Me’, een boekje opengedaan over zijn eigen duistere verleden wat betreft seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Terwijl ik held na held, man na man, van hun voetstuk zie vallen door hun daden uit het verleden, vraag ik niet ‘Wie is de volgende?’. Ik vraag mij af: ‘Wanneer ben ik aan de beurt?’”, schrijft hij.

Verkrachting en ontrouw

De documentairemaker beschrijft vervolgens een aantal zaken die hij op zijn kerfstok heeft. Zo werd hij als student door een medeleerling beschuldigd van verkrachting. Na een avond vol drank belandde het tweetal samen in bed. Tijdens de vrijpartij gaf de jonge vrouw aan geen seks te willen hebben. Naar eigen zeggen stopte Spurlock, maar uiteindelijk begonnen hij en de studente opnieuw te zoenen, waarna er toch meer volgde. Tijdens de seks begon de studente te huilen. “We stopten en ik probeerde haar te troosten. Ik dacht dat ze zich beter voelde, zij had het gevoel dat ze verkracht was”, schrijft Spurlock. “Daarom ben ik deel van het probleem.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De tweede zaak die de regisseur aanhaalt, gaat over zijn voormalig assistente. “Het was enkel verbaal, maar dat was net zo erg”, klinkt het. Op kantoor riep hij haar altijd met seksueel getinte bijnamen. “Ik dacht aanvankelijk dat het grappig was, maar later besefte ik mij dat ik haar compleet vernederd en gekleineerd had.” De vrouw nam ontslag en wilde een schadevergoeding, anders zou ze met het verhaal naar buiten treden. “Ik betaalde”, stelt Spurlock. “Ik betaalde voor mijn gemoedsrust en zodat zij zweeg. Maar bovenal betaalde ik zodat ik kon blijven wie ik was.”

Als laatste schrijft Spurlock over zijn ontrouw in al zijn relaties. “Ik deed hen pijn”, zegt hij over zijn vriendinnen en vrouwen. “Ik haat het, maar ik stopte niet.”

Deel van de oplossing

De regisseur stelt zichzelf de vraag waarom hij zo is. Als mogelijke verklaringen haalt Spurlock onder meer zijn alcoholisme aan en het feit dat hij tijdens zijn jeugd misbruikt is.

“Ik ben een deel van het probleem. Dat zijn we allemaal”, besluit hij. “Maar ik ben ook deel van de oplossing. Door te erkennen en toe te geven wat ik heb gedaan om deze verschrikkelijke situatie erger te maken, hoop ik mijzelf te kunnen veranderen. We moeten zo dapper proberen te zijn om onze fouten te erkennen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen