De inbreker geraakte het gebouw binnen via een lichtkoepel … op acht meter boven de grond.© pvs

Dief die tijdens inbraak in dancing fles champagne kraakte en mengepanelen stal, riskeert vijftien maanden cel

Sint-Niklaas/Beveren-Waas -

Een veertiger uit Beveren-Waas zat woensdag op de beklaagdenbank in de correctionele rechtbank van Dendermonde. Daar moest hij zich verantwoorden voor een inbraak in dancing Baia in Sint-Niklaas, waar hij drie mengpanelen stal. “Heel domme feiten en al tien gelijkaardige veroordelingen op het palmares”, sprak de procureur. “Ik was bij de inbraak zo zat als een kanon”, zei de beklaagde.

Pieter Van Hecke

In de nacht van 28 op 29 januari 2024 heeft N.B. (40) een inbraak gepleegd bij dancing Baia aan de Grote Baan in Sint-Niklaas. Daarbij haalde hij halsbrekende toeren uit. B. geraakte binnen via een lichtkoepel die zich op maar liefst acht meter boven de grond bevond. Camera’s legden alles op beeld vast. Daarop was te zien dat de man ruim de tijd nam en zich zelfs tegoed deed aan een flesje champagne. “Hij is hier ongeveer drie uur lang aan het werk geweest”, verklaarde Walter Vermeulen, de uitbater van de dancing. (Lees verder onder de foto)

De inbreker haalde halsbrekende toeren uit bij zijn inbraak.© pvs

LEES OOK. Dief drinkt rustig fles champagne voor hij ervandoor gaat met dure muziekinstallatie: “Politie lichtte hem uit zijn bed toen hij zijn roes uitsliep”

De inbreker ging uiteindelijk aan de haal met enkele peperdure mengpanelen van ettelijke duizenden euro’s. “Hij kent de stiel maar al te goed. De dure nam hij mee en de goedkope liet hij staan”, sprak uitbater Walter. Waar B. echter niet op gerekend had, was dat de mengpanelen uitgerust waren met trackers. Walter kon tot op enkele meters nauwkeurig zien waar zijn toestellen zich bevonden.

Portefeuille verloren in dancing

De politie trok naar het bewuste adres in Beveren-Waas en daar troffen de agenten de inbreker aan, die zijn roes aan het uitslapen was op de zetel in zijn ouderlijk huis. B. ontkende eerst de feiten, maar nadat de politie de mengpanelen aantrof in het tuinhuis, kon hij niet anders dan tot bekentenissen overgaan. Het feit dat de man ook nog eens zijn portefeuille verloor in de dancing bij de inbraak, hielp ook niet echt om zijn daden te verdoezelen. (Lees verder onder de foto)

Uitbater Walter Vermeulen met één van de mengpanelen die hij kon terugvinden.© pvs

Woensdag moest de man zich voor de diefstal komen verantwoorden in de rechtbank. De verdediging van de burgerlijke partij was ook aanwezig. Die eisen een stevige schadevergoeding. “De gestolen mengpanelen zijn totaal onbruikbaar geworden. Ze zijn gemanipuleerd en beschadigd omdat de beklaagde heeft geprobeerd de tracker te verwijderen”, pleitte advocaat Kjell Verleysen.

“Boos om leeggeroofde rugzak”

Dat wordt door de beklaagde ten stelligste ontkend. “Ik was zo zat als een kanon en niet in staat om te beseffen dat er een tracker in de toestellen zat, laat staan dat ik ze kon verwijderen”, zei hij. (Lees verder onder de foto)

“Ik was bij de inbraak zo zat als een kanon”, zei de beklaagde tegen de voorzitter.© pvs

De advocaat van de beklaagde ontkende in haar pleidooi de feiten niet. “Het was een stomme beslissing. Twee dagen voor de inbraak bracht hij zelf een bezoek aan de dancing. Zijn rugzak, die in de vestiaire stond, werd er leeggeroofd. In een dronken bui en uit boosheid nam hij de beslissing om dan later die inbraak te plegen”, sprak de raadsvrouw, die tevens misnoegd reageerde op de schade-eis van de tegenpartij van meer dan 30.000 euro. “Er is geen toegebrachte schade aan de mengpanelen, er is enkel schade door gebruik vast te stellen”, klonk het. Zij vroeg aan de voorzitter om haar cliënt nog een kans te geven. “Hij is op de goede weg, hij heeft zijn leven herpakt en werkt aan zijn alcoholprobleem”, pleitte ze.

Tien voorgaande veroordelingen

Het openbaar ministerie vraagt voor de man een effectieve gevangenisstraf van vijftien maanden. “Het zijn domme feiten en hij heeft al tien voorgaande veroordelingen op zijn palmares”, sprak de procureur. De rechter zal uitspraak doen op 12 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER