Els Ampe hoopt dat haar partij Voor U toch nog wordt opgenomen in De Stemtest.
Foto: Belga

Els Ampe dagvaardt de VRT omdat haar partij Voor U niet opgenomen is in De Stemtest

Els Ampe van de nieuwe politieke partij Voor U heeft de VRT gedagvaard omdat haar partij niet wordt opgenomen in De Stemtest. Twee weken geleden werd door haar al een formele ingebrekestelling geformuleerd tegen de VRT. De openbare omroep hanteert enkele criteria en volgens de academici die De Stemtest hebben opgesteld, voldoet Voor U daar niet aan.

Vlaams Parlementslid Els Ampe (ex-Open VLD) heeft eind vorig jaar de nieuwe partij Voor U gelanceerd. Ze wil daarmee naar eigen zeggen een alternatief bieden voor de traditionele partijen. Ze focust op "opkomen voor de burger" en niet "opkomen voor het partijbelang". Om de kiezer te overtuigen kwam de partij met 12 zogenoemde werken of partijpunten.

Nu de verkiezingen dichterbij komen, is het voor veel kiezers het moment om af te toetsen welke partij het beste aanleunt bij hun standpunten. Verschillende media bieden testen aan om dat te ontdekken. 

Criteria De Stemtest

Zo biedt VRT NWS De Stemtest aan. Die is opgesteld door de Universiteit van Antwerpen (professor Stefaan Walgrave) en de Université Catholique de Louvain (professor Benoît Rihoux). Aan Vlaamse kant biedt de openbare omroep De Stemtest aan in samenwerking met De Standaard.

Bij De Stemtest kwam heel wat onderzoek kijken en verschillende academici maakten afwegingen over welke stellingen en welke partijen geïntegreerd werden in de test. 

Om te beslissen welke partijen een plek kregen in De Stemtest, werd volgens de makers een duidelijke lijn getrokken: de partijen moeten verkozenen in 1 van de parlementen in ons land hebben, overal lijsten indienen en een omstandig partijprogramma hebben dat ook te checken is. 

Concreet gaat het volgens die criteria voor de Vlaamse Stemtest over de 7 partijen die je vandaag al in het Vlaams Parlement vindt: de N-VA, Vlaams Belang, CD&V, Open VLD, Vooruit, Groen en de PVDA.

Geen Voor U

De partij Voor U valt dus uit de boot. Volgens Stefaan Walgrave is daar een logische verklaring voor. "De partij heeft een programma van 13 à 14 pagina's, met 12 standpunten. Zoals bij elke partij heb ik 250 stellingen naast hun partijprogramma gelegd. Met goede wil kon ik maar 10 procent van de stellingen beantwoorden aan de hand van het programma", vertelt professor Walgrave.

90 procent van de stellingen werd dus niet beantwoord en dat is onrealistisch, volgens Walgrave. "Dat wil zeggen dat als er iemand van Voor U verkozen raakt, die voor 90 procent zou mogen doen wat hij of zij wil in het parlement."

Dagvaarding

Iets waar partijleider Els Ampe zich niet in kan vinden. Op 10 april stuurt ze daarom een ingebrekestelling naar de VRT waarbij ze eist dat haar partij binnen de 8 dagen toch wordt opgenomen in De Stemtest. De VRT haalt de bovengenoemde criteria aan als reden waarom de partij geen plaats heeft in De Stemtest.

Voor Ampe is dat niet genoeg en daarom dagvaardt ze nu de VRT. Ze wijst daarbij op de verplichting van de publieke omroep tot politiek pluralisme en vindt de criteria die de VRT heeft gesteld ongrondwettelijk. "De VRT moet voldoende diversiteit en standpunten belichten zodat de mediagebruiker goed geĂŻnformeerd is", staat in de dagvaarding te lezen.

Ook haalt ze de vrijheid van meningsuiting tijdens een verkiezingsperiode aan en benadrukt ze in de dagvaarding dat staatsmedia verplicht zijn om politieke partijen gelijk te behandelen onder dezelfde objectieve voorwaarden. 

Volgens Ampe voldoet Voor U wel aan de 3 criteria die VRT NWS vooropstelt. Zo zit ze zelf in het Vlaams Parlement en zou de partij 14 lijsten hebben ingediend, zowel op Europees, Vlaams, federaal als Brussels niveau. Ook het derde criterium, het partijprogramma, is volgens Ampe omvangrijk genoeg om mee aan de slag te gaan. 

Omdat de verkiezingen al bijna voor de deur staan, wil Ampe dat de VRT zo snel mogelijk haar partij betrekt in De Stemtest. Daarom eist ze 10.000 euro schadevergoeding per dag dat Voor U niet wordt opgenomen in De Stemtest. 

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg zal moeten beslissen of Ampe gelijk krijgt en de partij Voor U ook echt geïntegreerd moet worden in De Stemtest. Wanneer het proces zal komen, is nog niet duidelijk. 

Meest gelezen