Direct naar artikelinhoud
NieuwsVoetbal

Collectieve coming-out: Duits profvoetbal bereidt zich voor op sterk signaal

Een regenboogbal tijdens een wedstrijd in de Engelse Championship.Beeld Photo News

Duitsland maakt zich op voor een collectieve coming-out in het profvoetbal. Een nog onbekend aantal profvoetballers zou zich op 17 mei outen als homoseksuele man. Dat initiatief wordt gesteund door verschillende clubs uit de hoogste klasse, de Bundesliga.

en

Na die eerste ‘coming-outdag’ moet elke 17de van de maand de dag worden dat sporters uit de kast komen, op wat ‘Sports Free Day’ gaat heten. Ze krijgen daarbij begeleiding en kunnen op een beveiligd onlineplatform uit de kast komen en verhalen uitwisselen.

Het project Sports Free is een initiatief van Marcus Urban. Hij was in 2007 een van de eerste profvoetballers wereldwijd die uit de kast kwam, na de Engelsman Justin Fashanu in 1990. Volgens hem communiceert een groep profvoetballers onderling ‘intensief’ om op 17 mei een lans te breken voor collega’s die twijfelen over een coming-out. Dat zegt Urban tegen Duitse media. ‘Waarom zou ik nog langer wachten. Waarop eigenlijk?’, vragen de spelers zich volgens hem af.

Elke sporter zou zich volgens hem, waar ook ter wereld, vrij moeten voelen om zijn of haar verhaal te doen. “Voetballers zijn maar een kleine bouwsteen in dat verhaal.” Toch is er sinds 52-voudig international Thomas Hitzlsperger in 2014 geen voetballer in Duitsland meer geweest die het aandurfde om naar voren te stappen.

De voetballers zijn niet alleen. Bundesligaclubs Borussia Dortmund, Union Berlin, SC Freiburg en VfB Stuttgart scharen zich met onder meer donaties achter het project.

Tot nog toe is het aantal profvoetballers dat zich geout heeft nog zeer beperkt. Vorig jaar deed de Tsjechische international Jakub Jankto het, en een jaar eerder het toen 17-jarige Engelse talent Jake Daniels.

Regenboogband

Dat homoseksualiteit nog steeds een taboe is in het voetbal, bleek onder meer op het WK in Qatar eind 2022. Toen verbood de FIFA ploegen om de zogenaamde ‘One Love’-band, met daarop de regenboogkleuren als signaal pro diversiteit en inclusie, te dragen. Een tiental landen had een campagne opgezet om de lgbtq+-gemeenschap een hart onder de riem te steken, maar nog voor de start van het WK krabbelden ze terug toen de wereldvoetbalbond met sancties dreigde.

Rode Duivels-aanvoerder Eden Hazard met de One Love-armband in de WK-wedstrijd tegen Marokko in 2022.Beeld Photo News

Eerder veroorzaakte toenmalig Anderlecht-aanvoerder Albert Sambi Lokonga al ophef toen hij in maart 2021 weigerde een regenboogband te dragen. Hij verborg die aanvankelijk onder een andere aanvoerdersband. Nadat hij op het matje geroepen werd, droeg hij de regenboogband uiteindelijk toch zichtbaar.