Vlaamse regering wil betere opvang van verkeersslachtoffers

Archiefbeeld © BELGA

De Vlaamse regering heeft een actieplan goedgekeurd om verkeersslachtoffers beter op te vangen. Rode draad door dat actieplan is de betere ondersteuning voor de slachtoffers en nabestaanden van verkeersslachtoffers.

llc

Zondag worden over heel de wereld verkeersslachtoffers herdacht. Zo ook in Damme, waar het verkeer op een druk kruispunt 318 seconden wordt stilgelegd. Dat is één seconde voor elk dodelijk slachtoffer op de Vlaamse wegen in 2016. De organisaties Rondpunt, Ouders van Verongelukte Kinderen en Over-Hoop willen daarmee de problematiek van verkeersveiligheid en de opvang van verkeersslachtoffers zichtbaar maken.

De Vlaamse regering heeft afgelopen vrijdag alvast een nieuw actieplan voor de opvang van verkeersslachtoffers goedgekeurd. Dat actieplan is opgesteld door de Stuurgroep Opvang Verkeersslachtoffers, die sinds 2008 actief is. Dat actieplan bevat onder meer acties op het vlak van medische hulpverlening, psychosociale zorg en re-integratie.

De concrete acties gaan van een betere medische hulpverlening tot aanspreekpersonen voor psychosociale opvang. Het is ook de bedoeling slachtoffers van ongevallen meer te betrekken bij het verkeersveiligheidsbeleid en slachtoffers vlotter te laten re-integreren op het werk.

Ook dit weekend vielen de afgelopen nacht weer dodelijke slachtoffers in het verkeer. In Antoing nabij Doornik verloor een 29-jarige vrouw de controle over haar wagen en belandde tegen een boom. Ze overleefde de klap niet. In Lendelede in West-Vlaanderen vielen bij een motorongeluk een dode en een zwaargewonde.

Zaterdag kwam in het Henegouwse Pecq een jongen van 12 jaar om het leven. Het slachtoffer werd door een wagen opgeschept en in de Schelde geslingerd.