25 juni 2018 om 03:00
Luister naar

Gelovige territoriumdrift

Gelovigen lijden onder nationalisme, concludeert het Amerikaanse Pew Research Centre na onderzoek in 198 landen. Dat is maar de halve waarheid. Gelovigen kunnen het ook maar bar slecht laten het nationalisme te omarmen. Dat de Oranjes van grote betekenis waren en zijn voor Nederland, is waar. Dat Nederland een prachtig land is om in te wonen, is waar. Dat God ook in ons land de eerste plaats toekomt, is waar. Maar de leuze ‘God, Nederland en Oranje’ is een onfrisse, en in de kern onchristelijke belijdenis van nationalisme. Onder meer omdat zij tot gewetensdwang leidt (wie in deze drieslag opgesloten raakt, mág niet meer van zijn geloof vallen en zal gedwongen worden tot vormendienst). En als er een conflict met andere landen ontstaat, zeker als die in hetzelfde denken gevangen zitten, wordt God zomaar inzet van kleinmenselijke conflicten; en het plaatst God uiteindelijk maar al te vaak aan de kant van de overwinnaar. Dat is niet veel platter dan bij een WK-wedstrijd geloven dat God zich met de uitslag bemoeit. De ‘hand van God’. Diego Armando Maradona hield twintig jaar vol dat zijn WK-doelpunt tegen de Engelsen in 1986 berustte op goddelijk ingrijpen. Pas in 2006 gaf hij toe dat het een ordinaire handsbal was. En intussen is de naam van God – waarvan onze redding afhangt – ijdel gebruikt.

Het Pew-rapport is ook een spiegel. Niet alleen christelijke gelovigen, maar ook gelovige moslims voelen zich ingeperkt door nationalisme, ook door óns nationalisme. Maar daar gaan de wegen wel uiteen. In de Bijbel zie je heersers vergezeld van een man van God. Soms trekken ze samen op, soms staan ze tegenover elkaar. Maar zowel de heerser als de profeet erkent een macht boven zijn macht. Christenen zullen de overheid altijd op een eigen manier volgen: loyaal waar het kan, kritisch waar het moet. De Koran legt minder grondslag voor die opstelling. Een moslim trekt uit zijn heilige boek vaak de conclusie dat de volmaakte wereld een islamitische wereld is, en hij verbindt zich sneller aan een geloof dat streeft naar territorium.

Maar ook hij gelooft dat er een macht is die boven de macht van de staat staat. En zeker boven de macht van een westerse staat – die immers zijn God niet erkent. Dat dwingt westerse landen om helderheid te scheppen over het maatschappelijke evenwicht dat ze gevonden hebben, en welke houding dat vraagt van mensen die deel willen uitmaken van die maatschappij. Maar moslims benaderen met de houding: hier vloeit Neêrlands bloed door d’aadren, onze God is goed en jouw god is fout en je hebt je maar aan te passen … werkt niet, zelfs als het wáár zou zijn. Dat zouden juist christenen moeten weten.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
commentaar

Politici, neem verantwoordelijkheid voor wangedrag. Anders zal onze democratie de klappen vangen

Dilan Yesilgöz zoog de nareis-op-nareis-cijfers uit haar dikke duim. Toch blijft een oprecht excuus uit. Zij laat liever de samenleving de lasten dragen van haar leugen.

nd

Een gemeente die een half jaar neemt om te reageren - waar komt dan de vertraging precies vandaan?

Bezwaar maken tegen de nieuwe woonwijk om de hoek is een volksport geworden, zegt Hugo de Jonge kritisch. Terwijl we moeten inschikken. Toch zorgen niet alleen omwonenden voor de eindeloze vertragingen in de huizenbouw.

Afbeelding

Kwijtschelding voor gezinnen in de schulden: niet eerlijk, en toch een prima plan

Mensen maken schulden, door wanbeheer en slechte bestedingen, en anderen lossen het op? Ja, want het mooie van een goed functionerende samenleving is dat de deelnemers elkaar bijstaan, ook bij sores door eigen schuld.

Beeld nd

In het streven naar een veilige omgeving kunnen kerken wel van sportclubs leren

De kerk wordt wel een schaapskooi genoemd, maar in de onderlinge omgang is er soms sprake van een zwijnenstal. Het eisen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is dan ook een goed idee.

Commentaar

Geen weg terug naar normaal voor Israël en Iran, want dat normaal is de weg naar confrontatie

Voor Israël en Iran is er geen weg terug naar 'normaal', want dat normaal is de weg naar een directe confrontatie. De Iraanse Revolutionaire Gardes en hun terroristische agenda zijn daarvan de hoofdoorzaak.

nd

Eén schreeuw kan de stilte verscheuren. Gelukkig is de politie alert op verstoringen op 4 mei

Uit vrees voor ‘verstoringen’ is rondom de Nationale Herdenking op 4 mei extra beveiliging nodig. Blijkbaar willen sommige activisten die twee minuten ’heilige stilte’ zelfs niet meer ontzien.

Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.