© Walter Saenen - WAS, RR

Luc Lamine scherp voor politie in boek Jinnih Beels: “Ze kennen de buurt die ze binnenvallen nauwelijks”

Voormalig korpschef Luc Lamine is in Met beide voeten op de grond, het nieuwe boek van Jinnih Beels, bijzonder scherp voor de huidige korpsleiding. Hij verwijt de politiemensen niet meer te weten wat er leeft in de wijken.

svw

Het boek Met beide voeten op de grondgeeft Antwerps sp.a-lijsttrekster en ex-politiecommissaris Jinnih Beels een inkijk in haar achtergrond en politieke visie. Ze vertelt in het eerste hoofdstuk open over onder meer de moord op haar moeder in Calcutta waar ze als jong meisje haar eerste levensjaren doorbracht en hoe ze opgroeide in Antwerpen.

Het tweede hoofdstuk gaat over haar opleiding en ervaringen bij de politie. De twee laatste hoofdstukken zijn gefocust op haar politieke visie op onderwijs, vooroordelen, vrouwenrechten en de stad Antwerpen. Verrassend is het niet. Bij elk hoofdstuk haalt iemand uit haar omgeving herinneringen op aan Beels.

Vooral de bijdrage van voormalig korpschef Luc Lamine valt op. Hij komt met de gemeenteraadsverkiezingen op voor Open Vld in Kapellen. Lamine neemt het niet alleen op voor Beels, maar rekent ook af met de huidige korpsleiding en de N-VA.

“Politiemensen vallen een buurt binnen die ze nauwelijks kennen”, schrijft Lamine. “Weet je dat politiemensen vandaag met een gps door Antwerpen rijden? Dat doe je toch alleen maar als je de buurt niet goed kent?”

Lamine was zelf grote pleit­bezorger voor wijkgericht politiewerk. Alleen ontbreekt hem dat nu volgens hem.

Paternalistische toer

“En uiteraard dalen de criminaliteitscijfers”, schrijft Lamine in het boek. “Wie gaat er bij een robocop nog aangifte doen van huiselijk geweld? Welke vrouw gaat zeggen dat ze door haar man verkracht werd, als ze die verklaring moet afleggen aan een wildvreemde die geen voeling heeft met haar buurt, de mensen daar niet kent en de gevoeligheden van de situatie niet kan inschatten?”

Er worden volgens hem ook geen inspanningen geleverd om te luisteren naar de inwoners. “Pas als je goed geluisterd hebt, kun je oplossingen voor een probleem aanreiken”, zegt de voormalige korpschef. “Je biedt niet een oplossing aan, maar verschillende mogelijke pistes en vraagt dan: hoe gaan we dat samen doen? Vandaag is dat in het Antwerpse korps niet meer mogelijk. We zijn opnieuw de paternalistische toer opgegaan.”

Lamine legt in het boek de link tussen het korps en de stijl van N-VA. “En praten is niet wat de N-VA doet als ze beweert met mensen te gaan praten”, zegt Lamine. “Ik ben zelf eens gaan luisteren hoe ze dat deden. Dat is niet met burgers praten, dat is zeggen wat zij gaan doen. Ze vertellen aan de burgers gewoon hoe het zal gebeuren. Het gaat over hén, de partij, niet over wat burgers zelf willen.”

Met beide voeten op de grond is vanaf dinsdag te verkrijgen. Uitgegeven door Willems Uitgevers, 15 euro, 136 pagina’s.