Luister naar

Boer is biologischer dan je denkt

Nieuws
‘Pionier Jan Schrijver blijft hopen op meer biologische boeren’ (Nederlands Dagblad 10 februari). Met grote verbazing heb ik dat artikel over gewasbeschermingsmiddelen gelezen. Hij onderbouwt zijn suggestieve uitspraken niet.
Siep Fennema
donderdag 22 februari 2018 om 03:00
Diverse sectoren in de landbouw zijn er sinds de jaren tachtig in geslaagd om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met meer dan 70 procent terug te dringen.
Diverse sectoren in de landbouw zijn er sinds de jaren tachtig in geslaagd om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met meer dan 70 procent terug te dringen. anp / Raymond Rutting

In de jaren zestig en zeventig werd ruimhartiger omgegaan met gewasbeschermingsmiddelen. Op dit punt kunnen Jan Schrijver en ik elkaar ­redelijk vinden. In die tijd is de biologische landbouw ontstaan, maar daarmee is niet gezegd dat de niet-biologische landbouw in de loop van de jaren op de oude voet is verdergegaan. Integendeel. Er is gewerkt aan een hoogwaardig, voedselveilig product voor consumenten waarbij mens, natuur en milieu in acht zijn genomen. Consumenten die overigens ook zelf een verantwoordelijkheid hebben. Ook zij zijn rentmeesters.

fors gereduceerd

In diverse teelten (onder andere glastuinbouw, akkerbouw, fruitteelt) is in de jaren tachtig de geïntegreerde gewasbescherming gelanceerd. Er werd omgeschakeld naar een milieuvriendelijker manier van telen. Door onder andere gebruik te maken van producten van natuurlijke oorsprong werd de noodzaak om chemisch in te grijpen fors gereduceerd. In de afgelopen dertig jaar is de hoeveelheid actieve stof in gewasbeschermingsmiddelen per hectare met meer dan 50 procent gedaald. Diverse sectoren zijn er zelfs in geslaagd om een reductie van meer dan 70 procent te halen.

In de jaren zestig en zeventig werkten we met gewasbeschermingsmiddelen die veelal een of meer plagen in één keer bestreden. Het negatieve effect op nuttige insecten was dan veelal groter. Tegenwoordig werken we, als het nodig is, met selectieve middelen. Deze middelen werken meestal maar op één belager, waardoor het effect op nuttige insecten sterk gereduceerd of nihil is.

strenger

De criteria voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen op de markt zijn de afgelopen jaren alleen maar strenger geworden. Dat heeft met Europese en Nederlandse wetgeving te maken. Het verkrijgen van een toelating is een traject van jaren. Door de selectieve werking van middelen is het beschermende karakter ervan zwakker geworden, dan bij de middelen die we in de jaren zestig en zeventig gebruikten.

Het gevolg is dat om hetzelfde resultaat te bereiken, er vaker ingegrepen moet worden. Gelukkig heeft de landbouw dit opgepakt als een kans om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van gewasbeschermingsmiddelen.

In het artikel staan suggestieve citaten van Jan Schrijver als: ‘te veel mensen krijgen kanker’; ‘zo zitten op aardbeien allerlei gifstoffen. Die kunnen als een cocktail gaan werken: er kunnen verbindingen ontstaan die schadelijk zijn voor de gezondheid’; ‘een vrouw vertelde dat een aantal werknemers van een chrysantenbedrijf onlangs parkinson had gekregen. Dat zou goed kunnen komen door de chemische bestrijdingsmiddelen die zij veel hebben gebruikt’.

Dit zijn aannames en die worden (in dit artikel in ieder geval) niet wetenschappelijk onderbouwd.

veilig

Hoe veilig is eigenlijk het biologisch geteelde product? Ik durf onomwonden te zeggen dat het biologisch geteelde product een veilig product is, geteeld met minimale schade voor mens, milieu/natuur, zowel op korte als lange termijn. Ja, u leest het goed. De voorgaande zin heb ik ook al eens gebruikt in relatie tot huidige gewasbeschermingsmiddelen. Daarmee schakel ik ze dus op één lijn. En waarom? Omdat ook op biologisch (dynamische) bedrijven gebruikgemaakt wordt van middelen met dezelfde doelen als bij andere teelten, namelijk het oogsten van een veilig en goed product, waarmee een inkomen verdiend kan worden. Op diverse biologische bedrijven wordt herhaaldelijk gespoten met middelen en bladmeststoffen als koper, zwavel en pyretrium. Dus ook een bioboer gaat meerdere keren per jaar met zijn spuit de akker rond om het gewas te beschermen. En terecht. Zijn afnemer, de consument, dus u en ik, verwachten dat van hem.

koper

In de maatschappij leeft de gedachte dat biologisch geteelde producten onbespoten producten zijn. Dat is dus niet waar. De biologische teelt gebruikt daarvoor middelen van natuurlijke oorsprong, maar dat wil niet zeggen dat alle stoffen/middelen die in de natuur voorkomen, per definitie veilig zijn voor mens en dier. Een voorbeeld daarvan is koper.

Koper wordt in de biologische teelt gebruikt als bladmeststof. Dit product wordt veelvuldig en soms in combinatie met hoge doseringen per hectare ingezet. Dat is niet altijd veilig voor het gewas. Er kan gewasschade ontstaan, waardoor het functioneren van de plant geremd wordt. Om nog maar te zwijgen over het feit dat koper een zwaar metaal is. Dat betekent gewoon schade aan het bodemleven (regenwormen).

reëler

Jan Schrijver blijft hopen op meer biologische boeren. Nou Jan, ik kan je geruststellen. Die boeren/kwekers zijn er al, en ja de groep wordt alleen maar groter. Geef het woord ‘biologisch’ een wat reëler karakter, want een niet-bioboer en een bioboer hebben veel gemeen; vooral dat ze begaan zijn met de natuur en het product dat ze telen, en graag een boterham willen verdienen. De uitdaging moet zijn om elkaar te versterken en samen op te trekken. Dan pas kun je echt spreken van een duurzame landbouw. Dat hoort ook bij rentmeesterschap. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.

Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.