75% van de coronapatiënten in het ziekenhuis kreeg uit voorzorg antibiotica, terwijl maar 8% het echt nodig had.
BELGA

"Te veel coronapatiënten hebben antibiotica gekregen tijdens pandemie", klaagt WHO aan

Tijdens de coronapandemie hebben ziekenhuizen veel te vaak patiënten behandeld met antibiotica, terwijl dat eigenlijk niet nodig was. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat 3 op de 4 patiënten in het ziekenhuis antibiotica kregen, terwijl maar 8 procent een bacteriële infectie had. Daardoor is er mogelijk meer antibioticaresistentie opgetreden, zegt de WHO.

Tijdens de coronapandemie kregen 3 op de 4 patiënten die in het ziekenhuis lagen, een behandeling met antibiotica, enkel "voor het geval ze zouden helpen". Nochtans blijkt uit onderzoek van de WHO dat maar 8 procent effectief een bijkomende bacteriële infectie had opgelopen, waarvoor een behandeling met antibiotica nodig was.

Waarom geen antibiotica?

COVID-19 wordt veroorzaakt door een virus, officieel het SARS-CoV-2-virus. Antibiotica kunnen enkel bacteriën aanvallen. Ze werken dus enkel tegen bacteriële infecties, zoals een long- of blaasontsteking, en niet tegen corona.

Antibiotica kunnen levens redden. Maar ze vallen ook de goede bacteriën aan in je lichaam. En als we veel antibiotica innemen, kan een bacterie ook resistent worden. Antibiotica helpen dan niet meer.

Antibioticaresistentie is een groeiend probleem wereldwijd. In Europa sterven elk jaar zo'n 35.000 mensen aan een infectie door een bacterie waar antibiotica geen vat meer op hebben. In Afrika en Azië zijn de cijfers nog hoger. Ook in België wordt nog regelmatig opgeroepen om minder antibiotica voor te schrijven en te gebruiken.

Het gebruik van antibiotica was niet overal even hoog. Vooral in Afrika en landen in het Midden-Oosten werden veel coronapatiënten (83%) behandeld met antibiotica. In Europa en Amerika daalde het gebruik na de eerste coronapieken, terwijl het in Afrika zelfs nog toenam. Vooral patiënten met zware coronasymptomen kregen antibiotica toegediend, klinkt het.  

"Wanneer een patiënt antibiotica nodig heeft, wegen de voordelen vaak op tegen de risico's van bijwerkingen of antibioticaresistentie. Wanneer ze echter onnodig zijn, bieden ze geen voordeel en brengen ze risico's met zich mee. Het onnodig gebruik draagt dan ook bij aan de verspreiding van antimicrobiële resistentie", zegt de WHO. 

De bevindingen van de WHO zijn gebaseerd op gegevens van 450.000 gehospitaliseerde coronapatiënten in 65 landen tussen januari 2020 en maart 2023. De WHO wil nu richtlijnen en aanbevelingen opstellen voor het gebruik van antibiotica bij coronapatiënten. In totaal zijn er 775 miljoen bevestigde besmettingen met het coronavirus. Zo'n 7 miljoen mensen zijn eraan gestorven.

Meest gelezen