Dodelijk slachtoffer van schietpartij in Anderlecht was man van 28, tweede persoon onbedoeld gewond geraakt

Het dodelijk slachtoffer van een schietpartij in Anderlecht was een man van 28. Dat meldt het parket. Bij het incident geraakte nog een andere persoon gewond, wellicht gebeurde dat onbedoeld. De dader schoot met een Kalasjnikov en is nog niet gevat.

"De politiezone van Brussel-Zuid kreeg een oproep binnen van een schietpartij omstreeks 20.50 uur in de omgeving van metrostation Aumale", zegt parketwoordvoerder Yasmina Vanoverschelde.

Ze bevestigt dat daarbij een dodelijk slachtoffer is gevallen, een man van 28 jaar. Daarnaast raakte een andere persoon gewond. Volgens onze informatie gaan de speurders ervan uit dat het tweede slachtoffer alvast een toevallig en onbedoeld slachtoffer is. 

Bekijk: "Het is nog niet duidelijk of het gaat om 1 of verschillende daders"

Verdachte op de vlucht

De schietpartij zou hebben plaatsgevonden in de Sebastopolstraat, aan een café vlak bij het metrostation Aumale. Twee personen werden daar onder vuur genomen. Mogelijk is er sprake van meerdere daders, maar er is nog niemand opgepakt. Of de feiten gelinkt zijn aan drugs, is niet duidelijk. 

Na het incident is een verdachte, die een zwaar wapen bij zich had, te voet op de vlucht geslagen. "Op basis van de eerste bevindingen is het wapen een type Kalasjnikov", aldus het parket, dat voor de rest karig is met informatie. 

De politie kwam massaal ter plaatse gisteren, onder andere met speciale eenheden. Ook werd een politiehelikopter ingezet om luchtsteun te verlenen.

Bekijk: De politie was massaal aanwezig na het incident

Aangemerkt als hotspot

Eerder dit jaar vonden er al verschillende schietincidenten plaats aan het metrostation Aumale, waar veel drugsoverlast is.

Daarom werd de buurt door Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) toegevoegd aan de lijst met 'hotspots' die een gecoördineerde anti-drugsaanpak krijgen. Op die 16 plaatsen geldt een alcoholverbod en mogen er stelselmatig identiteitscontroles plaatsvinden, eventueel met fouilleringen.

Om drugsdeals te bemoeilijken werden er ook al verschillende maatregelen genomen in de buurt. Zo werden er verkeersobstakels geplaatst, om het moeilijker te maken voor dealers en druggebruikers om er met auto's drugs te komen verhandelen. 

Het is eerder rustig op de hotspots, maar volledige controle over strijdende bendes hebben we niet

Jurgen De Landsheer, korpschef zone Zuid

Ook werd aangekondigd dat de politieaanwezigheid er zou worden verhoogd, dat de straatverlichting verbeterd zou worden en dat er meer bewakingscamera's zouden komen.

"We kunnen niet garanderen dat er dan geen criminaliteit meer is", zegt Jurgen De Landsheer, korpschef van politiezone Zuid (waar Aumale ligt). "We zien nochtans een verbetering, maar we hebben geen vat op de criminele gebeurtenissen binnen bendes die strijden om geld en macht", aldus de korpschef.

"Op basis van onze cijfers is er een verbetering en is het eerder rustig op de hotspots, het aantal criminele feiten is gedaald daar (...) Hoe harder we optreden op een punt, hoe meer men mogelijk verhuist naar andere punten."

Regio

Meer nieuws uit Anderlecht?

Voeg Anderlecht toe aan jouw regio’s en blijf als eerste op de hoogte van het nieuws uit jouw buurt

Meest gelezen