Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

20 miljard aan besparingen, belastingen en hervormingen: zo wil Vooruit de begroting op orde krijgen

Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere.Beeld Thomas Nolf

Vooruit pareert de kritiek dat socialisten niet om de begroting geven. Met 20 miljard euro aan besparingen, belastingen en hervormingen wil de partij het land budgettair op orde stellen.

Ons land moet de komende jaren flink besparen om te voldoen aan de nieuwe Europese begrotingsregels. Vooral Open Vld en N-VA hamerden in de campagne al op het belang van een geloofwaardig begrotingstraject. Nu legt ook Vooruit een becijferd plan op tafel. Daarmee wil de partij aantonen dat ook socialisten de begroting ernstig nemen en niet enkel putten graven.

“Een gezonde begroting is superbelangrijk voor Vooruit. Om onze welvaart te versterken en die eerlijk te verdelen, en om de ongelijkheid te verkleinen. Voor rechts is het een stok om te slaan op wie nu al niet rondkomt en te besparen op hun gezondheid en koopkracht,” zegt Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere.

Opvallend: de socialisten willen alsnog uitstel van Europa. Het Belgisch begrotingstekort – alle overheden samengeteld dus – bedraagt vandaag 4,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Vooruit wil het tekort tegen 2030 onder de 3 procent krijgen. Dat is twee jaar later dan Europa oplegt. “Sneller gaan zou een negatieve impact hebben op onze economische groei”, klinkt het.

Waslijst

Naast dat begrotingstraject is er ook geld nodig om het programma van Vooruit uit te voeren. Concreet komt de partij met een waslijst aan maatregelen voor het Vlaamse en federale niveau, waarmee tegen 2029 jaarlijks 20 miljard euro gevonden moet worden. Zes miljard daarvan moet komen uit besparingen, nog eens 6 miljard wordt gezocht in nieuwe belastingen, en een hele reeks hervormingen en investeringen moet nog eens 8 miljard opbrengen. Het gros van de investeringen moet gebeuren op Vlaams niveau: in de zorg, de kinderopvang, en het onderwijs.

Vooruit benadrukt dat deze maatregelen niet zullen volstaan. Ook Brussel en Wallonië zullen hun deel moeten doen.

De socialisten willen onder meer 2,7 miljard euro besparen op de bedrijfssubsidies. Ook de politiek moet zelf de tering naar de nering zetten. De uitgaven voor consultants moeten ingeperkt worden, de Senaat wordt afgeschaft, de partijfinanciering moet herbekeken worden. Zo valt er bij de overheid en het politiek bedrijf 1,4 miljard te vinden volgens Vooruit.

Bij de taksen moet een gokbelasting jaarlijks 1,2 miljard euro opbrengen. Een eerlijkere bijdrage van de grote vermogens levert 2 miljard op, een overwinstbelasting nog eens bijna een miljard. De grootste winst – 4,5 miljard – wordt geboekt door meer mensen aan het werk te krijgen. Een pensioenhervorming, waarbij de hoogste pensioenen beperkt worden, brengt nog eens een half miljard in het laatje.

De vraag is weliswaar hoe zeker al die bedragen zijn. Het Planbureau rekende de voorbije maanden de belangrijkste programmapunten van de partijen in het parlement door. Later deze week komt het Planbureau met zijn bevindingen.

Globaal Plan

Met haar ‘Globaal Plan’ – een verwijzing naar het Globaal Plan van Jean-Luc Dehaene – wil Vooruit de oplopende schuldgraad van ons land tegen 2029 stabiliseren. De jaren daarna moet de schuldgraad geleidelijk dalen, om in 2040 weer onder 100 procent van het bbp te zakken. (Met het beleid van vandaag stijgt de schuldgraad tegen dan boven de 150 procent.)