Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Onverwachte wending in historisch proces: veroordeling van filmproducent Weinstein vernietigd

Harvey Weinstein aan de rechtbank in New York in 2020.Beeld REUTERS

Het hoogste gerechtshof van New York heeft donderdag de veroordeling van Harvey Weinstein wegens verkrachting vernietigd – een schokkende wending in een historische zaak. In 2020 werd Weinstein in New York schuldig bevonden aan twee aanklachten van seksueel misbruik en een van verkrachting.

Het proces tegen de voormalige filmproducent, die een gevangenisstraf kreeg opgelegd van 23 jaar, zou oneerlijk zijn verlopen. De rechtbank oordeelde dat de rechter in het oorspronkelijke proces ten onrechte ook getuigenissen had toegestaan van vrouwen die niet direct bij de zaak betrokken waren.

“Het recht heeft gezegevierd”, reageerde Donna Rotunno, de advocaat van Weinstein donderdag in een reactie. “Rechtbanken mogen geen besluiten nemen op basis van emotie.” Binnenkort wordt er in New York een nieuwe zaak begonnen om opnieuw te proberen Weinstein veroordeeld te krijgen.

De uitspraak van het hof van beroep betekent niet dat Harvey Weinstein wordt vrijgelaten. De 72-jarige man, die momenteel in een gevangenis verblijft in Rome, New York, kreeg vorig jaar ook nog een gevangenisstraf van 16 jaar opgelegd in Los Angeles, voor verkrachting en aanranding van een model in een hotel in Beverly Hills. Ook tegen deze uitspraak ging hij eerder in beroep.

Weinstein heeft steeds beweerd dat hij onschuldig was. Volgens hem zouden de vrouwen vrijwillig seks met hem hebben gehad.

“We zullen alles doen om deze zaak opnieuw te behandelen”, zei Emily Tuttle, woordvoerder van de Officier van Justitie in New York. “We zullen ons blijven inzetten voor slachtoffers van aanranding.”

Veel vrouwen zien de uitspraak in New York als klap in het gezicht van de #MeToo-beweging. Een nieuw proces betekent waarschijnlijk dat zijn slachtoffers in de rechtszaak opnieuw traumatische ervaringen moeten delen met de wereld.

#Metoo

Harvey Weinstein werd vroeger als een van de machtigste mannen in Hollywood beschouwd. Hij was de producent van populaire films als Pulp Fiction en Scream. In 2017 publiceerde The New York Times een artikel waarin vrouwen aan het woord kwamen die door Weinstein waren aangerand.

Uiteindelijk werd hij door meer dan honderd vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Lotgenoten werden opgeroepen om hun verhalen te delen onder #Metoo. De vele beschuldigingen tegen Weinstein lagen ten grondslag aan de #MeToo-beweging, die wereldwijd seksueel misbruik wil bestrijden.

Eerder werd gedacht dat Harvey Weinstein vanwege de twee gevangenisstraffen voor de rest van zijn leven opgesloten zou blijven. Wat het nieuwe proces in New York zal betekenen voor de 23 jaar cel die Weinstein kreeg in 2020, is nog onduidelijk. Al jaren verkeert Weinstein in slechte gezondheid: hij heeft hartproblemen en lijdt aan diabetes.