Direct naar artikelinhoud
Rusland

Voormalige Russische minister schuldig bevonden aan corruptie, oppositie zet vraagtekens bij 'afpersing'

De voormalige Russische minister van Economische Ontwikkeling Aleksej Oeljoekaj.Beeld EPA

De voormalige Russische minister van Economische Ontwikkeling Aleksej Oeljoekajev is vandaag door een rechtbank in Moskou schuldig bevonden aan corruptie.

Oeljoekajev heeft volgens de rechtbank twee miljoen dollar aan smeergeld aangenomen van Igor Setsjin, de topman van Rosneft, Ruslands grootste oliemaatschappij, en een vriend van president Poetin. De rechter moet de strafmaat nog bepalen, maar justitie heeft tien jaar strafkamp geëist tegen de voormalige bewindsman.

Oeljoekajev, die tot de liberale vleugel van het kabinet van premier Medvedev behoorde, zou van Setsjin geld hebben geëist in ruil voor zijn toestemming van een andere oliemaatschappij. Rosneft wilde destijds een meerderheidsaandeel verwerven in Basjneft, dat zou worden geprivatiseerd om de staatskas te spekken. Maar de overname stuitte aanvankelijk op bezwaren bij Oeljoekajev.

Hij vond het niet logisch dat de privatisering erop uit zou draaien dat het staatsbedrijf in handen zou komen van een ander bedrijf dat grotendeels in handen is van de staat. Nadat zijn ministerie alsnog toestemming had gegeven voor de megadeal, die de staatskas ongeveer vijf miljard euro moest opleveren, kreeg Oeljoekajev volgens de rechtbank twee miljoen dollar van Setsjin.

De bewindsman werd in november vorig jaar midden in de nacht gearresteerd, nadat hij een bezoek had afgelegd aan het hoofdkwartier van Rosneft, waar hij een koffer met het geld van Setsjin zelf zou hebben gekregen. Oeljoekajev heeft steeds betoogd dat hij erin geluisd is door Setsjin en Oleg Feoktistev, een voormalig generaal bij de geheime dienst FSB en destijds hoofd beveiliging van Rosneft.

Oeljoekajev heeft steeds betoogd dat hij erin geluisd is

In oppositiekranten werden vraagtekens gezet bij de zaak. Zij vonden het vreemd dat Oeljoekajev om het geld zou hebben gevraagd toen de regering al het groene licht had gegeven voor de overname. Nog raadselachtiger was volgens hen: wie zou het aandurven om Setsjin af te persen, na Poetin waarschijnlijk de machtigste man van Rusland? "Dan moet je wel krankzinnig zijn", vond Sergej Sjochin, de voorzitter van de Russische Bond van Ondernemers. Ook columniste Joelia Latynina van de oppositiekrant Novaja Gazeta, die onlangs na bedreigingen is uitgeweken naar het Westen, vond het heel ongeloofwaardig: "Alsof een mus een leeuw chanteert."

Ook voormalig olietycoon Michail Chodorkovski maakte kennis met de macht van Setsjin. Volgens hem zat Setsjin achter de campagne tegen hem met als gevolg dat hij in de gevangenis belandde. Chodorkovski's oliebedrijf Yukos werd vervolgens grotendeels opgeslokt door Rosneft.

Volgens Oeljoekajev hebben juist Setsjin en Feoktistev zich schuldig gemaakt aan corruptie. De overname van Basjneft zou deel uitmaken van een ingewikkeld spel waarbij een deel van het pakket aandelen van Rosneft in handen zou komen van de top van het olieconcern.

'Alsof een mus een leeuw chanteert'
Columniste Joelia Latynina van de oppositiekrant Novaja Gazeta