Direct naar artikelinhoud
voetbal

Azië-trip van Rode Duivels valt in het water

De Rode Duivels die het in een vriendschappelijke wedstrijd opnamen tegen Montenegro.Beeld BELGA

De Belgische bond blaast de lucratieve Azië-trip van de Rode Duivels in november af. Oorzaken zijn de gespannen situatie in Korea en de drukke kalender. De tournee naar Azië wordt vervangen door twee thuiswedstrijden tegen Japan en Mexico.

De plannen om in november een trip naar Azië te maken met de Rode Duivels stammen al van begin dit jaar. Die tournee zou georganiseerd worden tussen 9 en 14 november, de data die voorzien zijn voor de WK-barragematchen. Het Zwitserse managementbureau Matchworld zou de trip organiseren en garandeerde de Belgische voetbalbond 2 miljoen euro aan inkomsten, met inbegrip van alle verblijfskosten.

Aanvankelijk werd gedacht aan een wedstrijd in Japan en een in Zuid-Korea. De wedstrijd in Tokio lag echter moeilijk omdat de Japanse ploeg op dat moment al een Europese tournee voorzien had. Over de match in Seoel bestond een principeakkoord, maar dat duel werd de voorbije weken al geschrapt omwille van de politieke spanningen met Noord-Korea. Een wedstrijd in en tegen China bood een alternatief, met een tweede wedstrijd in India tegen een gerenommeerd land.

Vooral Engelse clubs vroegen de Belgische voetbalbond vriendelijk om hun spelers daarmee niet te belasten

Ook dat plan werd afgeblazen. Officieel omwille van de moeilijke politieke situatie in Zuidoost-Azië, al kwam er ook verzet van spelers en hun clubs. De internationals zagen het niet zitten om midden in een periode van zware belasting met hun clubs ook nog eens een lange reis naar Zuidoost-Azië te maken. Vooral Engelse clubs vroegen de Belgische voetbalbond vriendelijk om hun spelers daarmee niet te belasten.

Plan B

De voetbalbond hield een plan B achter de hand, met twee wedstrijden in het Midden-Oosten. In de Golfstaten werd gedacht aan een duel met Saudi-Arabië, dat al voor het WK is gekwalificeerd, en een tweede wedstrijd tegen een Zuid-Amerikaans land. Uiteindelijk werd de Rode Duivels ook die verplaatsing bespaard.

In de plaats komen twee thuiswedstrijden, die tussen donderdag 9 en dinsdag 14 november worden afgewerkt. Wanneer er precies tegen welk land gespeeld wordt, moet nog bepaald worden, maar de voetbalbond heeft een akkoord op zak voor oefenduels met Japan en Mexico.

Die oefenwedstrijden besparen de Rode Duivels lange verplaatsingen en kaderen bovendien perfect in de plannen van bondscoach Roberto Martínez om in de voorbereiding op het WK in Rusland wedstrijden te spelen tegen kwalitatieve sparringpartners uit verschillende continenten en met verschillende speelstijlen. Japan en Mexico behoren tot het selecte gezelschap van zeven landen die zich naast gastland Rusland al wisten te plaatsen voor het WK.

Japan en Mexico behoren tot het selecte gezelschap van zeven landen die zich naast gastland Rusland al wisten te plaatsen voor het WK

Door het schrappen van de Azië-trip loopt de Belgische bond 2 miljoen euro mis. Daartegenover staat dat de bond twee thuisrecettes op zijn rekening mag schrijven. Tijdens het interlandluik tussen 17 en 30 maart 2018 wordt uitgekeken naar een kwalitatief sterke tegenstander die bereid is te betalen voor een uitwedstrijd van de Rode Duivels. Maar eerst moeten De Bruyne en co. nog twee WK-kwalificatiematchen afwerken, tegen Bosnië (7/10) en Cyprus (10/10).