Chemiegroep BASF zet miljardeninvestering in Antwerpen op de helling
Chemiegroep BASF stelt voorwaarden voor de bouw van een grote CO2-opvanginstallatie in de haven van Antwerpen. De overheid moet bijspringen in het miljardenproject, zegt Jan Remeysen, de CEO van BASF Antwerpen, zaterdag in een interview met De Tijd. Het nieuws staat ook in L'Echo.
“De eindbeslissing wordt rond de jaarwisseling verwacht, maar bij een ongewijzigd economisch klimaat en zonder extra steun van de overheid kunnen we dat project jammer genoeg niet doen”, stelt Remeysen.
Meer dan 1 miljard
Het gaat om het Kairos@C-project, een gedeeld initiatief met sectorgenoot Air Liquide. De twee bedrijven kondigden eerder aan een keten voor carbon capture and storage (CCS) te willen opzetten: het afvangen van CO2 bij hun installaties en die daarna ondergronds opslaan in lege gasvelden in de Noordzee. Volgens Remeysen gaat het om een investering van meer dan 1 miljard euro.
Maar BASF zit, net als de rest van de Belgische industrie, in nauwe schoentjes. De teruggevallen vraag en de grootschalige import van goedkope chemicaliën uit China, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten wegen al ruim drie jaar op de productievolumes. “Wanneer je installaties niet op volle toeren draaien, is het de logica zelve dat er niet geïnvesteerd wordt in bijkomende capaciteit”, zegt Remeysen.
Klimaatdoelstellingen
Jaarlijks zou BASF met de CCS-installatie 1 miljoen ton CO2-emissies kunnen vermijden, zowat een derde van zijn totale uitstoot. “We zouden het project heel graag doen, omdat we daarmee op korte termijn veel dichter bij onze klimaatdoelstellingen raken. Maar zelfs als we de prijs van CO2-emissierechten die we daardoor minder moeten aankopen mee in rekening brengen, kunnen we de projectkosten in de huidige context niet meer verantwoorden.” Belga