Direct naar artikelinhoud

29 Syrische vluchtelingen aangekomen op Zaventem in kader van humanitaire corridor

Op Brussels Airport is deze morgen een nieuwe groep van 29 Syrische vluchtelingen aangekomen.Beeld www.santegidio.be

Op Brussels Airport is deze morgen een nieuwe groep van 29 Syrische vluchtelingen aangekomen. Dat meldt de Gemeenschap van Sant'Egidio in een mededeling. De vluchtelingen kwamen naar België in het kader van een humanitaire corridor waarover de Belgische overheid een akkoord sloot met de kerkgemeenschap Sant'Egidio, in partnerschap met alle erkende erediensten van België.

De Syriërs kwamen vanuit Turkije met een humanitair visum naar België. De komende dagen zullen ze asiel aanvragen. Deze vluchtelingen komen niet in het opvangsysteem van de overheid terecht, maar worden het eerste jaar opgevangen en begeleid door katholieke parochies en gemeenschappen, onder begeleiding van Caritas.

150 kwetsbare vluchtelingen

De federale staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), ondertekende op 22 november 2017 een akkoord met de Gemeenschap van Sant'Egidio, een christelijke lekengemeenschap die streeft naar een vreedzame oplossing van religieuze conflicten, om 150 "kwetsbare" Syrische vluchtelingen uit Syrië en Turkije over te vliegen naar ons land. Dat gebeurt via zogenaamde humanitaire corridors, veilige en legale vluchtwegen voor kwetsbare vluchtelingen.

Ondertussen zouden er 101 vluchtelingen aangekomen zijn in ons land. De volgende 49 vluchtelingen worden de komende weken verwacht.