Er zijn steeds meer bacteriën resistent tegen antibiotica, omdat er te veel antibiotica worden gebruikt. Ook in België.

Artsen-specialisten luiden alarmbel: "België moet meer doen tegen antibioticaresistentie"

Artsen-specialisten roepen de Belgische overheid op om dringend meer te doen tegen antibioticaresistentie. Steeds meer bacteriën worden bestand tegen antibiotica, omdat ze nog altijd te veel worden toegediend. "De overheid beseft niet genoeg hoe dringend het is", zeggen Belgische infectiologen.

Antibioticaresistentie is in de hele wereld een steeds groter probleem. Ook in ons land. Ondanks allerlei sensibiliseringscampagnes en richtlijnen vanuit de overheid, moet het probleem dringend beter worden aangepakt.

"Er is een verlammend gebrek aan urgentie bij onze beleidsmakers", klinkt het in een gezamenlijk persbericht van verschillende beroepsverenigingen van artsen-specialisten. "Er is een chronische onderfinanciering en een gebrek aan langetermijnvisie."

Het probleem staat niet hoog genoeg op de politieke agenda in België

Peter Messiaen, voorzitter Belgische Beroepsvereniging voor Artsen-specialisten Klinische Infectiologie (BBKI)

"In een minderheid van de 103 Belgische ziekenhuizen zijn klinische infectiologen actief om bijvoorbeeld op grondige wijze de strijd voor een beter antibioticagebruik te voeren. Er is onvoldoende samenhang in het beleid en de middelen die al bestaan worden niet genoegd ondersteund. Ondanks vele beloftes."

"Het probleem staat niet hoog genoeg op de politieke agenda", zegt professor Peter Messiaen van de beroepsvereniging van klinische infectiologen. "Er zijn wel initiatieven, maar het is allemaal nog te weinig gecoördineerd, te weinig samenhangend en te weinig in samenspraak met de mensen op het terrein. Er moeten dringend meer middelen en mensen worden ingezet om het tij nog te keren."

"In Nederland bijvoorbeeld is er een veel coherenter nationaal beleid. Daar hebben ze al veel langer geleden ingezien dat het nodig is om bepaalde structuren op poten te zetten. En dat zie je dan ook duidelijk in hun cijfers: minder antibioticagebruik en minder antibioticaresistentie."

"Maar in België worden er nog altijd te veel antibiotica ingezet", zegt professor Messiaen. "Er zijn daardoor steeds meer bacteriën die we steeds moeilijker kunnen behandelen. En de schrik bestaat dat we binnen afzienbare tijd voor een aantal infecties met onze rug tegen de muur komen te staan. Daarom noemen we dit een trage pandemie."

Jaarlijks 35.000 doden door antibioticaresistentie in Europa

Uit nieuwe cijfers van het Europese Centrum voor Ziektepreventie- en Bestrijding (ECDC) bleek gisteren nog dat naar schatting 157.000 Belgen per jaar een infectie oplopen in het ziekenhuis. 1 op de 5 patiënten met een ziekenhuisinfectie krijgt volgens de cijfers te maken met resistente bacteriën. 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zullen tegen 2050 wereldwijd jaarlijks 10 miljoen mensen sterven aan onbehandelbare infecties als we ons antibioticagebruik niet aanpassen. In Europa sterven nu elk jaar al zo'n 35.000 mensen aan een infectie door een bacterie waar antibiotica geen vat meer op hebben. In Afrika en Azië zijn de cijfers nog hoger.

Meest gelezen