© Jan Brys

Gemeentehuis van Brasschaat wordt tijdelijk escape room

Het oude gemeentehuis dat nu wordt leeggemaakt voor restauratie, krijgt gedurende op 26, 27 en 28 juli tijdelijk een heel andere invulling. Jongeren organiseren er een escape room.

jbr

Het idee kwam van de jongeren zelf. Naar aanleiding van een bevraging door schepen van Jeugd Niels de Kort (CD&V) over de vrijetijdsbesteding bij de jeugd, kwamen Eli Verheyen, Maarten Kerstens en Kathlyn Neegers met het idee het oud gemeentehuis tijdelijk om te toveren tot een ­escape room.

“Het was nu of nooit. Met de bouw van het nieuwe gemeentehuis in de Verhoevenlei en de restauratie van het oude gemeentehuis wisten we dat dit laatste even zou leeg staan. We vroegen toestemming aan het gemeentebestuur om dit te organiseren. We hebben een heel concept ingediend. Het oude gemeentehuis wordt gedurende die dagen binnenin compleet onherkenbaar. Jongeren worden er in groepjes van vijf of zes ingelaten en ze moeten zelf hun weg naar de uitgang kunnen vinden. De jongeren krijgen allerlei opdrachten waarmee ze de uitgang kunnen vinden. De groepjes gaan afzonderlijk binnen en het is de bedoeling om zo snel mogelijk de uitgang te vinden. We zorgen ook voor een beetje catering. Intussen zijn alle plaatsen al bezet”, legt Eli ­Verheyen uit.

Op zaterdag 28 juli is er ­filmavond in de trouwzaal van het oude gemeentehuis. “We vertonen Good Fellas, een film die perfect past bij de escape room. Wie wil komen kijken, betaalt een symbolische euro inkom. We hopen zo een mooie afronder te realiseren van dit project”, gaat Eli Verheyen verder.

Eli Verheyen en Maarten ­Kerstens hebben in het verleden nog straffe toeren uitgehaald. Zo organiseren zij al sinds 2014 de ‘Counttown’ op oudejaarsavond in de lokalen van de scouts in het gemeentepark.

Uit de band springen

“Uit de bevraging van de jongeren werd duidelijk dat de jongeren graag naar evenementen gaan die een beetje uit de band springen. Dit is er zeker zo een. Het is onze bedoeling om in de toekomst nog meer gebruik te maken van leegstaande ruimtes om de jongeren hun gang te laten gaan”, voegt schepen Niels de Kort nog toe.

Na de filmavond begint de renovatie van het oude gemeentehuis. Intussen zitten alle diensten van gemeente en OCMW al samen in het nieuw gemeentehuis in de Verhoevenlei.