woensdag 22 augustus 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Ingrid en Philippe uit Lummen zorgen al zes jaar voor hun pleegzoon. Karel Hemerijckx

Nog altijd kinderen op wachtlijst voor pleegzorg

Steeds meer pleeggezinnen, maar nood blijft ook hoog

HasseltHet aantal pleeggezinnen in Vlaanderen is de afgelopen jaren fors toegenomen. Dat is goed nieuws, want er is ook meer nood aan pleegzorg sinds het nieuwe decreet pleegzorg in 2014 in werking trad. Dat wil kinderen onder de zes jaar prioritair in gezinnen onderbrengen, maar door een tekort aan pleegouders moeten sommige erg jonge kinderen nog altijd naar instellingen.

Timmie VAN DIEPEN

“Sinds de inwerkingtreding van het nieuwe decreet pleegzorg in 2014 wordt in de eerste plaats naar pleegzorg gekeken om kinderen op te vangen die tijdelijk uit huis moeten worden geplaatst”, zegt Vlaams Parlementslid Vera Jans (CD&V), die mee aan de wieg stond van het nieuwe decreet. “Dat moet vermijden dat vooral erg jonge kinderen tussen 0 en 6 jaar in instellingen terechtkomen. Zowel de praktijk als onderzoek heeft aangetoond dat pleegzorg in veel gevallen – en vooral bij de allerjongsten – betere resultaten boekt dan opname in een instelling.”

Door die plannen ontstond sinds 2014 een grotere nood aan pleeggezinnen. De pleegzorgorganisaties deden de afgelopen jaren dan ook grote inspanningen om via campagnes allerhande meer pleegouders aan te werven.

Pleegouders kunnen dus echt een verschil maken en een vicieuze cirkel doorbreken door structuur te bieden Vera JANS (CD&V) Vlaams Parlementslid

Nog altijd wachtlijst

Uit cijfers die Jans opvroeg bij bevoegd minister en partijgenoot Jo Vandeurzen blijkt dat die campagnes hun effect niet hebben gemist. In 2015 waren er in Vlaanderen nog 4.177 pleeggezinnen, in 2016 was dat aantal al opgelopen tot 4.717. Van het jaar 2017 en 2018 zijn er nog geen cijfers voor heel Vlaanderen, maar uit gegevens van Pleegzorg Limburg blijkt dat de stijging zich doorzet. Zo zijn er in Limburg vandaag 760 pleeggezinnen actief, terwijl er dat in 2016 nog 667 waren.

Ook het aantal opgevangen pleegkinderen steeg navenant. Van 5.325 pleegkinderen in 2014 tot 6.062 pleegkinderen in 2016. “In Limburg gaat het vandaag zelfs al om 985 opgevangen kinderen op jaarbasis”, zegt Jana Bens van Pleegzorg Limburg. “Het duizendste opgevangen pleegkind komt in zicht, maar de nood blijft wel hoog. Alleen al in Limburg staan er nog altijd 57 kinderen op de wachtlijst voor een pleeggezin. Een groot aantal daarvan zit in instellingen.” Over heel Vlaanderen ging het in 2016 om 900 kinderen die werden opgevangen in instellingen omdat ze vaak niet terecht konden in pleeggezinnen.

Studiefinanciering

Jans benadrukt dat zeker de jonge kinderen prioritair in gezinnen moeten worden ondergebracht. “Daar vinden ze geborgenheid en warmte. Pleegouders kunnen dus echt een verschil maken en een vicieuze cirkel doorbreken door structuur te bieden. Daarom hebben we de afgelopen jaren vanuit het Vlaams Parlement ook initiatieven genomen om de pleeggezinnen zo goed mogelijk te ondersteunen. Zo krijgen pleegkinderen altijd een studiefinanciering en hebben ze ook recht op het laagste tarief in de kinderopvang.

Met deze bijkomende ondersteuningsmaatregelen hopen we meer gezinnen te overtuigen om aan pleegzorg te doen.”

Lummens pleeggezin

“Warm nest is ongelooflijk belangrijk voor een kind”

Gisteren werd hij zes jaar, de pleegzoon waar Ingrid Meurs en Philippe Beliën uit Lummen al sinds de eerste week na zijn geboorte zorg voor dragen. Als geen ander kunnen ze getuigen over het belang van een stabiele gezinsomgeving in de opvoeding van een kind.

“Al sinds de achtste dag na zijn geboorte dragen we zorg voor onze pleegzoon”, vertellen Ingrid en Philippe. “Oorspronkelijk deden we alleen crisisopvang voor baby’tjes, maar het derde kind is door de erg moeilijke thuissituatie bij ons blijven plakken. Op een bepaald moment hebben we dan beslist om hem ook hier te houden.”

Zelf hebben Ingrid en Philippe drie kinderen, maar die zijn vandaag op één na allemaal het huis uit. “Dat gaf ons een goede zeven jaar geleden zowel fysiek als mentaal de ruimte om iemand nieuw in huis te nemen. We willen kinderen een thuis geven, want standvastigheid en een warm nest zijn van ongelooflijk belang voor een kind. Kinderen op jonge leeftijd in een instelling plaatsen, is triestig. Hier kunnen ze zich hechten. Dat is essentieel voor kinderen. Pleegzorg wordt trouwens nog te vaak alleen als een last bekeken, maar dat is het zeker niet. We krijgen er ook heel veel voor terug.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws