Zen en Reyaan bereiden een aloud recept onder het toeziend oog van Greta (links) van de Vrije Vlinder.© Koen Fasseur

Bewoners van De Vrije Vlinder en schoolkinderen duiken in de culinaire geschiedenis

Brasschaat -

De bewoners van De Vrije Vlinder kregen het bezoek van twee klassen uit lagere scholen. Samen met de kinderen hielden de bewoners een workshop historisch koken. Ook een bezoek aan de aloude Mickhoeve met historische tuin stond op het programma.

Het initiatief kwam van het Regionaal Landschap De Voorkempen met de steun van het Europees coronaherstelfonds. Medieval Catering bracht kinderen en bewoners samen rond de kookpotten.

“Wij maken een gerecht uit het jaar 1750 voor Christus, het heet Mersu. We moeten pistachenoten pellen en de noten daarna fijn malen. Daarna moeten de pitten uit dadels halen en ze ook malen. Noten en dadels mengen we en dan maken we er stevige balletjes van. We hebben al veel ingrediënten gezien die we nog niet kenden zoals staartpeper. Ook vissaus kenden we niet”, zeggen Zen en Reyaan uit het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Antwerpen. Bewoonster Greta volgde alles met argusogen en hielp waar het kon. “Het is heel leuk om deze kinderen bezig te zien. Het brengt wat leven in de brouwerij. Het is de eerste keer dat we hier een workshop historisch koken zien”, zegt bewoonster Greta.

Samaira roert in de potten.© Koen Fasseur

Bewoonster Nancy was vroeger kokkin in het Keyenhof in Kalmthout. Zij verblijft intussen al tien jaar in De Vrije Vlinder. “Iedere week doen we een kookactiviteit. Maar dit is toch wel speciaal”, zegt ze.

De Mickhoeve.© Koen Fasseur

Kinderen en bewoners brachten ook een bezoek aan de Mickhoeve die zich net achter De Vrije Vlinder bevindt. De hoeve dateert uit de 13de eeuw en is nu een nostalgisch rust- en belevingspunt. Er is een historische boerentuin met oude boerderijplanten, houtkanten, struiken en eetbaar groen. “Het is een plek waar onze mensen met een beperking anderen kunnen ontmoeten. De tuin is zo ontworpen dat hij ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk is”, zegt Roeland Decraene directeur van De Vrije Vlinder. (janbrys)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners