Antwerpse sp.a legt programma voor: “Zien stad niet als plek van kommer en kwel, maar als oplossing”

De leden van de Antwerpse sp.a keurden het ontwerpprogramma goed voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. De partij legt het in juni voor aan de middenveldorganisaties, die mogen nog voorstellen doen of bemerkingen geven voor het uiteindelijke definitieve kiesprogramma.

svw

Lijsttrekster Jinnih Beels omschrijft het ontwerpprogramma als ambitieus. “Ze gaan ons nooit kunnen verwijten dat we geen goed programma hebben”, zei Beels voor zo’n 120-tal aanwezige leden. “We leven in een stad met veel minderheden, maar het is Antwerpen dat ons verbindt. De keuze voor de kiezer op 14 oktober is glashelder. Blijven we stilstaan of gaan we opnieuw weer vooruit. Wij zien de stad niet als een plek van kommer en kwel, maar als een oplossing. Een stad waar iedereen zijn plek heeft.”

De basis voor dit ontwerpprogramma zijn de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Het bestaat uit vijf grote thema’s met daaronder 17 doelstellingen: welvaart , mensen, planeet, vrede en partnerschap. De tijdlijn is 2030 Rond wonen, onderwijs en mobiliteit kwam sp.a eerder al naar buiten met programmavoorstellen. Nu krijgen ook samenleven en burgerparticipatie meer vorm.

© Jan Van der Perre

“We gaan met ons ontwerpprogramma de boer op”, zegt Tom Meeuws, Antwerps sp.a-voorzitter. “Het wordt in juni voorgelegd aan de middenveldorganisaties. Zij kunnen net als onze leden opmerkingen en voorstellen doen. Daarbij stellen we ons kwetsbaar op. Wij als politici hebben een zekere expertise en we leggen die nu naast de deskundigheid van burgers en middenveldorganisaties.”

De Antwerpse socialisten lopen niet warm van de burgerbegroting waarbij in het district Antwerpen de bevolking kan beslissen over een deel van de districtsmiddelen. “Als slechts 0,35 procent van uw bewoners daaraan deelneemt, dan is dat veel te weinig”, zegt Yasmine Kherbache, sp.a-lijsttrekster in district Antwerpen. “Wij pleiten voor wijkbudgetten. Bewoners beslissen over naar waar de middelen voor hun wijk naar toe gaan. Dit zal de betrokkenheid verhogen. Voor de invulling van het publiek domein vertrekken we dan weer het buurtbestek. De bewoners worden vanaf het begin betrokken over hoe zij hun wijk zien en wat er nodig is. Uiteindelijk kennen zij en de winkeliers hun buurt het best. Op basis daarvan worden dan plannen opgesteld.”

Om het samenleven in wijken dan weer te verhogen, neemt sp.a het idee van de stadsetiquette over van Amsterdam. De partij spreekt eerder over een wijkcodex. Opzet is dat bewoners van een wijk samen afspraken maken over de leefregels in hun buurt. Nieuwe inwoners krijgen dan ook deze wijkcodex zodat ze weten wat van hen als inwoner wordt verwacht.

© Jan Van der Perre

Rond veiligheid en overlast moet er onder meer zwaar worden ingezet in het bestrijden van sluikstorten, het uitbouwen van wijkteams, een politiekantoor of politiehuis dat 24 uur op 24 open is in elke van de zes politieafdelingen.

Luchthaven van Deurne moet worden gesloten en de Oosterweelverbinding kan volgens sp.a alleen lukken bij een stevige uitbouw van het openbaar vervoer via een stadsgewestelijke vervoersmaatschappij. Verbrandingsmotoren worden tegen 2035 uit de stad verbannen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER