Bibliothecaris Ellen Van Tichelt en haar team gaven de bijna vijftigjarige Braembib al een feestelijk interieur met het oog op het jubileum.© koen fasseur

Ellen Van Tichelt van literair agent tot bibliothecaris van jarige Braembibliotheek: “Meisjesdroom gaat in vervulling”

Schoten -

Het stond niet in haar carrièreplan, maar wat is Ellen Van Tichelt blij dat ze na een gedwongen stop als literair agent van onder meer Tom Lanoye plots op de dorpel stond van de Braembibliotheek. “Als achtjarige fietste ik al naar de bib van mijn woonplaats Sint-Lenaarts. Dat de allermooiste bibliotheek van het land nu mijn werkplek is en ik er zelfs de lijnen mag uitzetten, is een meisjesdroom die in vervulling gaat”, vertelt LNVT.

Jan Auman

LEES OOK. Legertje Schotense auteurs bezet Braembib: veel boeken, maar ook bubbels, taart en muziek

LEES OOK. Tom Lanoye wordt 60: “Ik ben somber gestemd over de staat van de wereld”

LNVT is het alter ego van Ellen Van Tichelt (37). Onder die naam is ze sinds 2017 een vertrouwd gezicht in het boekenvak. Niet als auteur, maar als de zakelijk waarnemer van zij die verhalen en gedichten schrijven in België en Nederland. En niet van de minste. “Onder meer Maud Vanhauwaert, Babs Gons, Lieke Marsman en Tom Lanoye vertrouwden hun agenda en contracten toe aan Ellen.

“Ik herinner me onder meer dat ik een halfjaar bezig ben geweest om Tom Lanoyes zestigste verjaardag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan”

Ellen Van Tichelt

Bibliothecaris

“Een uitdagende, maar heerlijke tijd”, vertelt Ellen in haar prachtig bureau, dat net als de rest van de Schotense bibliotheek ontworpen werd door architect Renaat Braem.

“Ik herinner me onder meer dat ik een halfjaar bezig ben geweest om Toms zestigste verjaardag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Het grote feest in de Bourla zinderde gelukkig lang na. Vijf jaar later hebben we dat nog eens overgedaan in Sint-Niklaas. Ik zette ook m’n schouders onder FAAR, het non-fictieboekenfestival dat sinds 2022 in het vroege voorjaar plaatsvindt in Oostende. Cortisol of beter het onvermogen van mijn lichaam om dat stresshormoon aan te maken, heeft me gedwongen om aan dat LNVT-verhaal vervroegd een einde te maken.”

Het mooiste bureau van Schoten heeft een nieuwe ‘bewoner’: bibliothecaris Ellen van Tichelt, hier met haar welkomstgeschenk: een verzenbundel van Mustafa Kör.© koen fasseur

Visionair

Maar het volgende hoofdstuk in Ellens professionele leven leest gelukkig al even boeiend. “Ik was hier voor mijn indiensttreding nooit eerder binnen geweest”, bekent de nieuwe bibliothecaris, die leiding geeft aan een team van tien medewerkers.

LEES OOK. Eén grote lofzang op werk van Renaat Braem

“Natuurlijk kende ik de reputatie van Braem en nu ik stilaan gewend raak aan de omgeving, valt het me steeds meer op hoe tijdloos het concept wel is dat hij hier in Schoten vijftig jaar geleden heeft toegepast. Ik durf hem zelfs een visionair noemen. Braem heeft toen al rekening gehouden met de bib als zogenaamde ‘derde ruimte’, de zeer actuele missie in ons vak om ergens tussen woon- en werkplek of school een rijke bron voor ontspanning, cultuurverspreiding en kennisverbreding te creëren. Straf.”

Feestprogramma

Ellen Van Tichelt moest niet overtuigd worden om een feestprogramma rond ‘50 jaar Braembib’ in elkaar te steken. De gouden vlaggetjes hangen er al en geven de grootste zaal nog meer glans. Maar er komt nog veel meer leuks af op de trouwe of gelegenheidsbezoeker.

“We beginnen op vrijdag 24 mei met een boekenbeurs waarop alleen maar Schotense auteurs acte de présence geven”, aldus Ellen. “Van 1 juni tot 8 september loopt een expo met oude foto’s en de originele schetsen van het gebouw. Er zit een heel verhaal achter deze organische vormen.”

Legertje Schotense auteurs draaft op voor boekenbeurs

De Schotense boekenbeurs vindt vrijdag plaats.© rr

De nieuwe bibliothecaris Ellen Van Tichelt staat te kijken van het grote aanbod aan Schotense auteurs. Liefst 25 schrijvers en dichters verzamelen vrijdagavond 24 mei in de Braembib voor een lokale boekenbeurs en net zoals wijlen de grote Antwerpse Boekenbeurs gaat dat gepaard met verkopen, signeren en het geven van interviews. Voor dat laatste zorgen twee van de aanwezige auteurs: Guillaume Van der Stighelen (Rozeke), Christophe Bell (De Brulaap/Geloof me maar). Ze gaan even na acht in gesprek met Anke Verschueren, meteen de enige niet-Schotense dichteres-auteur aanwezig. Om 21 uur snijdt schepen van Cultuur Christof Victor (N-VA) de verjaardagstaart aan en dankzij een samenwerking met de academie van Schoten wordt er ook gemusiceerd. De grote bib is maar net groot genoeg om de Schotense schrijversgilde - even talrijk als divers - onderdak te bieden. Haar leden treden aan in volgende samenstelling: Anneke Duym, Astrid HL Goossens, Benjamin Overlaet, Christophe Bell, Erik Verdonck, Floortje De Backer, Guillaume Van der Stighelen, Harley Dobbelaere, Helena Vande Ginste, Jens Van Wolput, Jessica Hill, Leen Steyaert, Liesbeth en Christiaan Iken, Liselotte Aerts, Marc Perneel, Nele Bergmans, Ralf Jennes, Rani De Vadder, Rit Dierckx, Stéphane Vande Ginste, Tante Kaat (Elma Dalhuijsen-Nuis), Toon Daems en Vivian Helena. Grafisch kunstenaar Ludo Boudewijns is er ook weer bij. De man krabbelt elke dag zijn zwartgallige visie op de actualiteit neer op een bierkaartje, bij voorkeur in Den Trol. Hij kondigt de boekenbeurs aan door middel van een mooie versiering van één van de vensters bij de hoofdingang; Uiteraard kan die tekening achteraf weer worden afgewassen. Anders zou het Agentschap Onroerend Erfgoed vast protesteren.  (jaa)

Schotense boekenbeurs, vrijdag 24 mei, 19-22 uur in de Braembib, Sint-Cordulaplein Schoten. Meer toelichting bij deelnemende auteurs via website bibliotheek Schoten

“In de zomer kunnen kinderen op speurtocht door de bib onder het motto ‘Renaat Braem en de steen der wijzen’. We halen nog een ander cultureel icoon uit 1974 vanonder het stof en vertonen op 24 oktober de legendarische film Monty Python and the Holy Grail. Op 8 september zijn we graag gastheer voor de opening van het cultuurseizoen en de Open Monumentendag.”

De Braembib is een ode aan de vier natuurelementen: aarde, vuur, water en lucht. Volgens bibliothecaris Ellen Van Tichelt is het gebouw vijftig jaar na de ingebruikneming ook qua indeling nog verrassend actueel.© koen fasseur

Ontplooien

Wat brengt de toekomst? Ellens bureau hangt vol gedichten – een leuk welkomstcadeautje van haar werkgever – maar ook met lijstjes vol goede en nog te verbeteren punten.

“Met 110.000 bezoekers (2023) kunnen we echt wel zeggen dat de Schotenaren de weg naar de Braembib vinden”, vindt de bibliothecaris. “Dat geldt onder meer voor de vele studenten die hier graag komen blokken. Enquêtes wijzen ook uit dat de grote meerderheid (93 procent) van onze bezoekers tevreden zijn over onze aanpak.”

“Ik streef ernaar om de Schotense bib nog meer te laten evolueren van statisch boekenhuis naar een plek waar kinderen en volwassenen zich actief kunnen ontplooien, zowel op persoonlijk als maatschappelijk vlak. Die sociale dienstverlenende taak wordt terecht steeds belangrijker”, stelt Ellen.

“Ik wil onze collectie met de tijd graag meer hybride maken door leden toegang te bieden tot streamingplatformen met een haast onuitputtelijke voorraad literatuur, beeld en geluid”

Ellen Van Tichelt

Bibliothecaris

“Je vindt hier nu al zowel een Uitpunt als een digipunt. Ik wil onze collectie met de tijd graag meer hybride maken door leden toegang te bieden tot streamingplatformen met een haast onuitputtelijke voorraad literatuur, beeld en geluid. En je kan hier nu al koffiedrinken, maar er mag best nog wat meer leven in deze boekerij/brouwerij komen door concertjes, een tentoonstelling, een spelletjesavond en waarom niet de inrichting van onze oude parking tot leestuin?”

© koen fasseur

De hangende vertelschelp in de jeugdafdeling: één van de leuke details van de bibliotheek.© koen fasseur

De inhuldigingsplaat hangt er nog altijd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners