© AP

Hoe Hazard de fiscus tweemaal dribbelt

Eden Hazard is niet alleen op het veld ongrijpbaar. Uit Football Leaks, waar onze zusterkrant De Standaard aan meewerkt, blijkt nogmaals hoe hij de fiscus tweemaal dribbelt: eerst via Luxemburg, daarna via Ierland. Misschien moet Hazard een voorbeeld nemen aan zijn Franse teamgenoot N’Golo Kanté?

Nico Tanghe,De Standaard in samenwerking met Le Soir en EIC

Dat Eden Hazard veel geld verdient zal weinigen verbazen. Volgens zijn laatste contract bij Chelsea, getekend in februari 2015, verdient de kleine baltovenaar uit Braine-le-Comte (nabij Tubize) bruto jaarlijks 9,375 miljoen euro per jaar, exclusief premies en bonussen. Dat komt neer op de fabelachtige som van 1070 euro per uur - zo berekenden de collega’s van Le Soir op basis van documenten die werden gedeeld door Der Spiegel en het onderzoeksconsortium EIC. En dat 24 uur lang: zowel in bed, aan tafel, als op het voetbalterrein.

Portretrechten

Daarbovenop komen nog eens 1,875 miljoen euro aan portretrechten die door de club worden gestort. Of nog eens 213 euro per uur. Portretrechten die niet aan Britse personenbelasting worden onderworpen (45 procent op alle inkomsten boven de 150.000 Britse pond, red), want ze worden “fiscaal geoptimaliseerd”.

Concreet wordt het geld gestort aan twee aparte vennootschappen: Bellworld Limited in Londen (voor de Britse portretrechten, red) en EHGroup in Luxemburg (voor alle portretrechten in het buitenland, red). Alleen op het eerste gedeelte - goed voor zo’n 20 procent van de doorgestorte portretrechten vanuit Chelsea - betaalt Hazard de Britse vennootschapsbelasting van 17 procent. De rest wordt versluisd naar Luxemburg, waar Hazard - zoals wel meer Rode Duivels - een aparte vennootschap heeft opgericht. Want op 80 procent van de inkomsten uit intellectuele eigendom (royalties, red) die in Luxemburg binnenstromen, moet geen belasting worden betaald.

Een-twee met Ierland

Maar dat is nog niet alles. Om de belastingfactuur nog verder te verminderen, werd door de vermogensbeheerders van Hazard in Ierland een apart filiaal opgericht. Met dezelfde naam - EHGroup - en met een postbus in een kantoorgebouw van Nangor Road Business Park, in het westen van Dublin. Tussen die twee vennootschappen wordt met de portretrechten geschoven - in voetbaltermen het best te vergelijken met een klassiek één-tweetje - zodat er uiteindelijk geen belasting meer op de portretrechten wordt op betaald.

”Een Luxemburgse vennootschap met een Iers filiaal is een gekende constructie”, legt fiscalist Denis-Emmanuel Philippe, advocaat bij Bloom Law. “Omdat het Iers filiaal geen commerciële winst maakt, kunnen de inkomsten niet in Ierland belast worden. Je zou dan kunnen denken dat de fiscus hogerop in de constructie gaat, naar de Luxemburgse moedervennootschap. Maar door het dubbel-belastingverdrag tussen Ierland en Luxemburg, kan dat niet.”

Ook sponsordeals

Dezelfde constructie - naar Bellworld de inkomsten uit Britse deals, de overige buitenlandse deals naar Luxemburg en Ierland - wordt door Hazard en zijn financiële adviseurs gebruikt voor de talrijke sponsordeals die de kapitein van de Rode Duivels heeft afgesloten: gaande van het contract met het gokbedrijf BWin (153.313 euro per jaar, exclusief btw), tot die met het Belgische Lotus Bakeries (124.950 euro per jaar, exclusief btw).

Voorlopig is dit alles perfect legaal, ook een onderzoek van de Belgische fiscus naar de Luxemburgse constructie van de Rode Duivels liep eerder dit jaar nog op niets uit (DS, 31 maart). Maar de Oeso en de EU hebben onlangs wel aangekondigd dat ze maatregelen zullen nemen tegen dit soort ‘creatieve’ belastingconstructies.

Kanté wint (alweer)

Maar hoe creatief ook, op veel applaus bij het grote publiek moet Hazard voor deze fiscale dribbels niet rekenen. In tegenstelling tot zijn Franse teamgenoot N’Golo Kanté, die na rijp beraad uiteindelijk de fiscale optimalisatie weigerde die Chelsea hem voorstelde (Football Leaks, 14 november). Of hoe een Franse balveroveraar het in de voetbalharten wint van de grootste Belgische balkunstenaar. De tweede keer al dit jaar. Nu ook buiten het veld.