Luister naar

Rabbijn zoekt contact met scheldende mannen

Nieuws
Studentenrabbijn Yanki Jacobs werd zaterdag uitgescholden. Hij heeft maandag aangifte ­gedaan wegens discriminatie.
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
maandag 18 juni 2018 om 21:44

Amsterdam

Op de Zuidas in Amsterdam werd hij zaterdagavond met zijn gezin door twee mannen uitgemaakt voor ‘kankerjoden’ en ‘f* aan alle joden’. Yanki Jacobs (29) meldde het voorval zondag op Twitter. Het bericht werd vervolgens massaal gedeeld, inmiddels bijna 1500 keer. Ook noemde hij het kenteken van de twee daders dat hij in zijn hoofd had geprent. ‘Graag kom ik met hen in contact. Wie helpt mij zoeken?’, twitterde hij. De heren hebben zich tot op heden nog niet gemeld, vertelt Jacobs. ‘Het doet mij persoonlijk niets dat ze ons hebben uitgescholden, laten we het niet te dramatisch maken. Toch wil ik graag van hen horen waarom ze dit doen. Wat denken ze te bereiken met zulke scheldwoorden?’ Dat er gescholden wordt, is niet de eerste keer, bevestigt de rabbijn. ‘Het gebeurt wel vaker.’ Hij heeft nu aangifte gedaan om een keer ‘een signaal’ af te geven. ‘Tot hier en niet verder. Dit gescheld moet niet de norm worden. Het heeft niet direct met antisemitisme te maken. Naroepen van mensen moet niet kunnen. Punt. Als Joodse gemeenschap overleven we het wel. We hebben drieduizend jaar overleefd, dan zal dit ook lukken. Een maatschappij waarin discriminatie een rol mag spelen houdt geen stand. Tolerantie jegens intolerantie is ook intolerantie.’ Zijn aangifte deed hij mede op verzoek van de politie die zijn tweet had gelezen. ‘Pas dan kunnen ze wat ondernemen. Ik wil met die mannen praten en hoop dat ze achteraf bezien het stom vonden wat ze deden.’ Dat zijn tweet zo vaak gedeeld is op internet, had Jacobs niet verwacht.

Waarom publiceerde hij er eerst over op Twitter en ging hij niet gewoon naar de politie? ‘Ik had eerst zoiets van: ik negeer het, maar later dacht ik: nee, ik wil contact met ze. Vandaar die tweet.’ Met het kenteken erbij. ‘Ik heb er niet bij stilgestaan dat dat een probleem zou kunnen zijn, maar de politie heeft mij ook niet verzocht het weg te halen.’ <

‘veel respect voor yanki jacobs’

‘Het is schokkend dat je eigenlijk niet jezelf kan zijn in Nederland’, reageert adjunct-directeur Naomi Mestrum van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in Den Haag op de scheldwoorden die studentenrabbijn Yanki Jacobs en zijn gezin te horen kregen. ‘Dat je dit soort uitingen van tuig over je heen krijgt wanneer je als jood herkenbaar over straat loopt. We noemen onze samenleving tolerant, maar mensen durven niet eens met een keppel over straat te lopen, juist vanwege dit soort dingen’, meldt ze. ‘Ik heb veel respect voor Yanki Jacobs dat hij dit nog wel durft en het liefst het gesprek met de daders aangaat. Je zou je veilig moeten voelen ongeacht wie of wat je bent. In onze samenleving moet geen plaats zijn voor mensen met denkbeelden die vinden dat je anderen op deze manier mag bejegenen.’

Het CIDI zag het aantal meldingen van antisemitisme vorig jaar met vier toenemen tot 113 incidenten. Het gaat dan om meldingen over onder meer vandalisme, pamfletten of scheldpartijen. Ook op internet signaleert het CIDI steeds vaker ­meldingen van discriminatie. Het CIDI houdt sinds kort ook deze meldingen bij, aldus Mestrum.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bovenbouwers van het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam mogen in de pauze en op hun afdeling van de school wel hun mobiele telefoon gebruiken.

Leerlingen praten sinds het smartphoneverbod op school meer met elkaar, maar zijn niet onverdeeld enthousiast

Meer gezelligheid, minder pestgedrag, maar ook veel praktische problemen. Dat zijn enkele voorzichtige conclusies van het eerste Nederlandse onderzoek naar de effecten van het smartphoneverbod op school.

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) kondigde aan dat nieuwe buitenlandse adoptieprocedures per direct niet meer kunnen worden gestart.

Belangenorganisaties fel over besluit minister om adopties stop te zetten. 'Dit is een moreel failliet'

Een nieuwe procedure starten om een kind uit het buitenland te adopteren: het mag niet meer. Bij organisaties die ouders en geadopteerden steunen, overheerst verdriet. ‘Dit is een afbrokkeling van naastenliefde’.

De straten in Buitenpost stonden maandag onder water na extreme regen en hagelbuien.

Hoe voorkom je dat je huis onderloopt bij heftig weer? 'Ik had alle ramen nog openstaan'

Straten die onderlopen en rioolwater dat via de wc naar boven komt door hevige regenval. Het gebeurde de afgelopen weken op verschillende plekken in ons land. Hoe kunnen we het hoofd boven water houden bij overlast?

Nu het nieuwe kabinet de Spreidingswet wil schrappen, zet gemeente Nijkerk haar plannen op pauze. Edward Ernst, woordvoerder van het COA: 'De druk wordt alsmaar groter.'

Nijkerk loopt vooruit op asielbeleid nieuw kabinet: vijf vragen over het negeren van de Spreidingswet

Nu het rechtse regeerakkoord de Spreidingswet wil intrekken, stopt Nijkerk voorlopig met zoeken naar opvangplekken voor asielzoekers. Wat speelt hier? Vijf vragen en antwoorden.

Demissionair minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind nam een besluit dat hij liever niet had genomen: adoptie van kinderen uit het buitenland stopt definitief.

Adoptie van kinderen uit het buitenland stopt. 'Ik had dit besluit liever niet genomen'

Een abrupte wending in het beleid van het demissionaire kabinet: adoptie uit het buitenland stopt definitief. Ouders die een kind willen adopteren, kunnen per direct geen nieuwe procedure meer starten.

Tom Berendsen, Anja Hagen en Bert-Jan Ruissen kruisen de degens bij het ND-debat.

Christelijke lijsttrekkers gaan in debat tijdens Europese ND Verkiezingsdebat. Bestel hier je kaarten

De lijsttrekkers Tom Berendsen (CDA), Anja Haga (ChristenUnie) en Bert-Jan Ruissen (SGP) gaan op dinsdag 28 mei met elkaar in debat in Ede. Ze doen dat in de eerste editie van het Europese ND Verkiezingsdebat.