Luister naar

Laat no cure no pay-advocatuur

Nieuws
Opheffing van het verbod op no cure no pay-advocatuur vergroot de toegang tot het recht. Dit is vooral van belang voor kwetsbare rechtzoekenden.
Antonie Kerstholt oud-advocaat econoom
maandag 18 juni 2018 om 03:00
Advocaten voerden in februari van dit jaar in toga actie tegen bezuinigingen op het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand. Aanleiding was een debat in de Tweede Kamer over de gefinancierde rechtsbijstand.
Advocaten voerden in februari van dit jaar in toga actie tegen bezuinigingen op het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand. Aanleiding was een debat in de Tweede Kamer over de gefinancierde rechtsbijstand. anp / Bart Maat

De acties waarmee sociale advocaten sinds vorige maand om aandacht vragen voor de grote problemen in hun sector, tonen aan dat de toegang tot het recht niet meer voor iedereen vanzelfsprekend is. En dat is juridisch en economisch uiterst zorgwekkend. Daardoor kunnen steeds minder mensen hun recht halen als dat nodig mocht zijn.

Sterke sociale advocatuur is noodzakelijk in een samenleving gebaseerd op zelfredzaamheid.

De huidige participatiesamenleving doet een beroep op de zelfredzaamheid van burgers. Voor hoger opgeleiden met goede banen en dito inkomens is dat ook geen probleem. Voor sociaal zwakkeren en burgers met een kleine portemonnee ligt dat anders. Zelfredzaamheid is voor die groep geen oplossing. Die zijn aangewezen op deskundige hulp en gesubsidieerde juridische bijstand. Juist voor de groep lager opgeleide en financieel onvermogende rechtzoekenden moet de toegang tot het recht altijd mogelijk zijn en geen financiële drempels hebben.

Sociale advocatuur past niet meer in de rechtsvorm van een kleine onderneming.

Sociale advocatuur met inkomens op bijstandsniveau voor die advocaten toont aan dat deze vorm van juridische dienstverlening niet geschikt is om over te laten aan individueel ondernemerschap. Dan ben je als ondernemer dagelijks aan het overleven in een onderneming die voortdurend in zwaar weer verkeert. Zonder uitzicht op een verbetering van de noodzakelijke continuïteit. Het als overheid in loondienst nemen van sociale advocaten zou een goede oplossing kunnen zijn om het werken voor die groep advocaten aantrekkelijker te maken en beter te faciliteren. Vergelijkbaar met de private rechtsbijstandsverzekeraars.

Toestaan van de keuzeoptie ‘no cure no pay’ moet gewoon zijn in een zelfredzame samenleving.

Het loslaten van het no cure no pay- verbod binnen de advocatuur, waarin de betaling van advocaten afhankelijk is gesteld van het behaalde resultaat, moet in een zelfredzame samenleving gewoon mogelijk zijn. Als keuzeoptie om de toegang tot het recht open te houden voor zaken die zich daar goed voor lenen. Nu schrapt de overheid steeds meer zaken uit de gefinancierde rechtsbijstand en ontneemt daarmee kwetsbare rechtzoekenden met een kleine portemonnee een betaalbare toegang tot het recht. De commerciële advocatuur met haar hoge tarieven kan immers door deze groep niet ingeschakeld worden, mede door het verbod op no cure no pay.

Deze ontwikkeling noodzaakt derhalve tot een heroverweging bij de overheid en de Orde van advocaten om het verbod op te heffen vanuit een veel groter belang dan waarmee het altijd verdedigd is: de toegang tot het recht in een zelfredzame samenleving kunnen borgen.

Regelgeving is noodzakelijk voor maximale vergoedingen bij een no cure no pay-betaaloptie.

Uiteraard zal de Orde van Advocaten wel strenge regels moeten stellen aan de te vragen maximale vergoedingen bij een behaald succes. Welke vergoedingen, afhankelijk van het financieel belang van de zaak, scherp zullen moeten worden begrensd om misbruik te kunnen voorkomen.

Toegang tot het recht is beter geborgd door opheffing van het verbod op no cure no pay- advocatuur.

Om de toegang tot het recht zo veel mogelijk voor iedereen open te houden, kan een opheffing van het algemene verbod van no cure no pay die toegang vergemakkelijken.

Dit geldt ook voor rechtzoekenden met een portemonnee die te klein is voor de gebruikelijke advocatentarieven.

Op die wijze zorgen de marktsector en de overheid gezamenlijk voor een werkbare oplossing om uit de huidige impasse te kunnen komen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Blijkbaar ziet president Biden de noodzaak om islamistische terroristen te bestrijden nu minder dan in 2016 als vicepresident.

Biden is met zijn weigering wapens te leveren gezwicht voor een terreurorganisatie

Het beleid van president Bidem om geen wapens te leveren aan Israël is niet alleen moreel verkeerd; het is ook strategisch onverstandig, betoogt Alexander Zwagerman.

Afbeelding

Wie studenten de les wil lezen, moet eerst ontsnappen aan eigen zwart-witdenken

Door te insinueren dat demonstranten niets geven om het lot van de gijzelaars, wordt volgens Rozemarijn van 't Einde en Remco van Mulligen meegegaan in het zwart-witdenken waarvan het ND-commentaar studenten beticht.

Op 20 december 2019 bevestigde de Hoge Raad dat de Staat verplicht is de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Urgenda-directeur Marjan Minnesma (rechts) wordt door haar dochter omhelsd vanwege de uitspraak.

Rechter op de stoel van de politiek? Hoe de macht in Nederland evenwichtig verdeeld wordt

Belangenorganisaties dwingen via de rechter af dat de overheid haar beleid wijzigt. Deugt dat wel? En pleit de SGP terecht voor onderzoek vanwege deze gang van zaken? Oud-rechter Verheij geeft antwoord.

'Ik zou wensen dat Europa weer bestuurd zou worden vanuit het geloof in God.'

Stemmen op een christelijke partij in Europa? 'Het gaat om wat mensen doen, niet wat ze belijden'

Neemt het belang van de Europese verkiezingen voor u toe nu CU en SGP misschien beide geen zetel bemachtigen? Welke overwegingen maken acht ND-lezers als ze gaan stemmen?

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

De verhalen van Daphne Wesdorp maken ons tot getuigen van oorlog

Daphne Wesdorp is 26 jaar oud, maar heeft meer oorlog gezien dan de meeste mensen. In de afgelopen paar jaar reisde ze voor het Nederlands Dagblad naar landen als Oekraïne, Irak en Ethiopië.

Vaak zitten in verhalen over religieverlating ook complexe onderhandelingen met de tradities en gemeenschappen waar je vandaan komt.

Reken af met luie en oneerlijke vooroordelen over mensen die hun religie verlaten

Veel religieverlaters gaan niet over één nacht ijs. Het is vaak een pijnlijk proces waarbij er veel op het spel staat: je geloof, familie, werk en vriendschappen. Luister eerlijk naar hen, schrijft Nella van den Brandt.