Luister naar

Rabbijn zoekt contact met scheldende mannen

Nieuws
Studentenrabbijn Yanki Jacobs werd zaterdag uitgescholden. Hij heeft maandag aangifte ­gedaan wegens discriminatie.
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
maandag 18 juni 2018 om 21:44

Amsterdam

Op de Zuidas in Amsterdam werd hij zaterdagavond met zijn gezin door twee mannen uitgemaakt voor ‘kankerjoden’ en ‘f* aan alle joden’. Yanki Jacobs (29) meldde het voorval zondag op Twitter. Het bericht werd vervolgens massaal gedeeld, inmiddels bijna 1500 keer. Ook noemde hij het kenteken van de twee daders dat hij in zijn hoofd had geprent. ‘Graag kom ik met hen in contact. Wie helpt mij zoeken?’, twitterde hij. De heren hebben zich tot op heden nog niet gemeld, vertelt Jacobs. ‘Het doet mij persoonlijk niets dat ze ons hebben uitgescholden, laten we het niet te dramatisch maken. Toch wil ik graag van hen horen waarom ze dit doen. Wat denken ze te bereiken met zulke scheldwoorden?’ Dat er gescholden wordt, is niet de eerste keer, bevestigt de rabbijn. ‘Het gebeurt wel vaker.’ Hij heeft nu aangifte gedaan om een keer ‘een signaal’ af te geven. ‘Tot hier en niet verder. Dit gescheld moet niet de norm worden. Het heeft niet direct met antisemitisme te maken. Naroepen van mensen moet niet kunnen. Punt. Als Joodse gemeenschap overleven we het wel. We hebben drieduizend jaar overleefd, dan zal dit ook lukken. Een maatschappij waarin discriminatie een rol mag spelen houdt geen stand. Tolerantie jegens intolerantie is ook intolerantie.’ Zijn aangifte deed hij mede op verzoek van de politie die zijn tweet had gelezen. ‘Pas dan kunnen ze wat ondernemen. Ik wil met die mannen praten en hoop dat ze achteraf bezien het stom vonden wat ze deden.’ Dat zijn tweet zo vaak gedeeld is op internet, had Jacobs niet verwacht.

Waarom publiceerde hij er eerst over op Twitter en ging hij niet gewoon naar de politie? ‘Ik had eerst zoiets van: ik negeer het, maar later dacht ik: nee, ik wil contact met ze. Vandaar die tweet.’ Met het kenteken erbij. ‘Ik heb er niet bij stilgestaan dat dat een probleem zou kunnen zijn, maar de politie heeft mij ook niet verzocht het weg te halen.’ <

‘veel respect voor yanki jacobs’

‘Het is schokkend dat je eigenlijk niet jezelf kan zijn in Nederland’, reageert adjunct-directeur Naomi Mestrum van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in Den Haag op de scheldwoorden die studentenrabbijn Yanki Jacobs en zijn gezin te horen kregen. ‘Dat je dit soort uitingen van tuig over je heen krijgt wanneer je als jood herkenbaar over straat loopt. We noemen onze samenleving tolerant, maar mensen durven niet eens met een keppel over straat te lopen, juist vanwege dit soort dingen’, meldt ze. ‘Ik heb veel respect voor Yanki Jacobs dat hij dit nog wel durft en het liefst het gesprek met de daders aangaat. Je zou je veilig moeten voelen ongeacht wie of wat je bent. In onze samenleving moet geen plaats zijn voor mensen met denkbeelden die vinden dat je anderen op deze manier mag bejegenen.’

Het CIDI zag het aantal meldingen van antisemitisme vorig jaar met vier toenemen tot 113 incidenten. Het gaat dan om meldingen over onder meer vandalisme, pamfletten of scheldpartijen. Ook op internet signaleert het CIDI steeds vaker ­meldingen van discriminatie. Het CIDI houdt sinds kort ook deze meldingen bij, aldus Mestrum.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig (1947, Berlijn). Zijn motto is ‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’.

Drie struikelstenen die holocaustslachtoffers herdenken uit de stoep gewrikt in Dordrecht: 'Buitengewoon bedroevend'

Het terugplaatsen van drie verdwenen struikelstenen in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren, zegt de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. Burgemeester Kolff spreekt van een ‘buitengewoon bedroevende’ actie.

Joost Klein zou als vijfde optreden in de dress rehearsal voor de finale. Hij werd zonder uitleg overgeslagen.

Joost Klein wordt overgeslagen bij repetitie, de organisatie doet onderzoek naar een 'incident'

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De EBU doet onderzoek naar een ‘incident’ rond de Fries, staat in een verklaring van de omroepenkoepel.

Nederland zijn geneigd zich te veel te verzekeren. Vraag je daarom af of je een reisverzekering nodig hebt.

Is die reisverzekering nou echt nodig? 'Grote kans dat je voor telefoon niks terugkrijgt'

Nederlanders reizen ook deze zomer weer de hele wereld over. Wanneer is het nuttig om een reisverzekering af te sluiten, en wanneer kun je ook prima zonder?

Losse straatstenen en graffiti op gevels zijn de stille getuigen van de UvA-studentenprotesten in Amsterdam.

Agressieve teksten bij studentenprotesten verbazen Bart Wallet: 'Nuance is het eerste slachtoffer'

Demonstranten van Amsterdamse universiteiten eisen dat die hun contacten met Israëlische instellingen stopzetten. Dat zal averechts werken, stelt Bart Wallet.

Protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De demonstranten protesteren uit solidariteit met pro-Palestijnse studenten die bij eerdere protesten bij de Roeterseilandcampus en het Binnengasthuisterrein door de politie werden verwijderd.

ME opnieuw paraat nu universitaire protesten zich naast Israël ook tegen het politiegeweld richten

Na dagen van pro-Palestijnse betogingen richten de protesten zich nu tegen het politiegeweld. Ruim dertig demonstranten zaten donderdagavond nog vast. Enkelen van hen worden berecht. De ME was opnieuw paraat.

Het 'Cruiseschip' in Groningen. In het kantoorgebouw zijn de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en De Belastingdienst gevestigd.

Overheid haalt oud beleid van stal en gaat eigen kantoren beter over het land verdelen

Na een pauze van enkele decennia gaat de rijksoverheid weer actief werken aan een betere spreiding van de eigen kantoren over het land. Het kabinet hoopt daarmee bij te dragen aan de werkgelegenheid buiten de Randstad.