© bobjectief photography

Van weerbericht naar weergedicht: poëzie dankzij Frank Deboosere

Dat er in het weerbericht van Frank Deboosere (60) best wel wat poëzie schuilt, is bij deze bewezen. Dichter Karel Sergen (64) uit Geldenaken haalde uit duizenden weerpraatjes de mooiste zinnen en kwinkslagen en stelde er een volledige dichtbundel van samen.

csn

Dertien jaar geleden startte Sergen zijn project. “Op een dag keek ik naar het weerbericht en dacht ik: tiens, die man vertelt dat mooi. Vanaf toen ben ik hem drie jaar lang blijven volgen, schreef ik hele pagina’s vol met mooie zinnen zoals ‘de zon speelt vandaag de eerste viool in een symfonie vol lonkende lente’ of ‘we gaan weer kopje-onder’ bij felle regen. Maar toen werd het wat drukker op mijn werk, en verdween de map in mijn schuif.”

“Tot ik twee jaar geleden met pensioen ging, alles vanonder het stof haalde en opnieuw weerberichten begon te beluisteren. Ik mailde Frank en hij was zo enthousiast dat hij me nog zo’n 2.000 extra uitgeschreven weerberichten bezorgde. Goed voor maanden werk, want wat een schatkist aan materiaal. Ik hoefde zelfs geen eigen zinnen meer te maken, kon alles uit die weerpraatjes knippen en plakken. Knutselen. Knip- en schikwerk. Tot het gedichten werden. Met als extraatje ook nog telkens een straffe weerfoto van Frank erbij.”

Deboosere, die eerder al bekroond werd voor zijn helderde taal, is gecharmeerd door het werk.

En de Zon Fietst door de Hemel, vanaf 16 oktober, Uitgeverij P, 24,95 euro