Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Een audit maakt brandhout van de Molenbeekse huisvestingsmaatschappij.Beeld Tim Dirven

Een sneeuwzone trekt over het land, Melikan Kucam blijft aangehouden na vermoedelijke fraude met humanitaire visa en kleine stroomleveranciers zitten in de problemen. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.

In het nieuws

1. West- en Oost-Vlaanderen al gehuld in sneeuwtapijt: in hele land tot 5 cm verwacht

Vandaag trekt een sneeuwzone over het land van het westen naar het oosten.Het KMI voorspelt een tapijt van 2 tot 5 centimeter en waarschuwt voor gladheid. West-Vlaanderen was als eerste aan de beurt, nu trekt de sneeuw over Oost-Vlaanderen. Code geel is in heel het land van kracht.

2. Melikan Kucam blijft aangehouden in zaak rond fraude met humanitaire visa

De raadkamer in Antwerpen heeft de aanhouding van Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam bevestigd. Dat bevestigt zijn advocaat, Frank Coel. Hij wordt ervan beschuldigd Syriërs aan humanitaire visa geholpen te hebben tegen forse betaling.

Melikan Kucam.Beeld n-va

4. Francken gebruikte 7 kanalen om humanitaire visa te regelen

Via zeven verschillende kanalen heeft voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) humanitaire visa geregeld om Syrische christenen naar België te halen. Enkel in Aalst en Mechelen is de politieke link duidelijk.

Intussen blijven al een week vragen komen. Hoe zat het met die andere humanitaire visa? Hoeveel mensen kwamen zo naar ons land? En vooral: via welke tussenpersonen en organisaties verliep dat?

5. Kleine stroomleveranciers in grote problemen

De laatste maanden zijn zeven kleine, goedkope stroomleveranciers gestopt of failliet gegaan. Wat is er aan de hand?

6. Crombez pleit voor tijdelijke ‘kinderstop’ bij onbekwame ouders: “Abortus en euthanasie zijn toch ook mogelijk?”

Volgens sp.a-voorzitter John Crombez zouden bepaalde risicovolle groepen, zoals drugsverslaafden, niet onbeperkt kinderen op de wereld mogen zetten. “We moeten sommige mensen minstens tijdelijk beletten om kinderen te krijgen”, zegt de Oostendenaar in een interview met Humo.

7. Audit maakt brandhout van Molenbeekse huisvestingsmaatschappij: “Globaal wanbeheer”

Dubieuze aanbestedingen, aankopen zonder bestelbon en een financiële dienst die vierkant draait. Een audit in opdracht van de Brusselse regering maakt brandhout van huisvestingsmaatschappij Le Logement Molenbeekois. Intussen klagen huurders over schimmel en vocht.

In het nieuws
Beeld Tim Dirven

Tip van de redactie

8. Hoe havenbaas Fernand Huts de duurzame landbouw een hak zette

Het Gentse OCMW verkocht in 2016 op zoek naar centen 450 hectare waardevolle landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen. Plaatselijke, duurzame telers visten achter het net, havenbaas Fernand Huts niet: hij kocht de hele zwik voor een spotprijsje. Vandaag spreekt de rechter zich uit in een proces aangespannen door biolandbouwers.

Duurzame landbouwers Pieter Van Poucke en Annelies Marchand hadden wat graag een perceel landbouwgrond van het Gentse OCMW gekocht. Ze kregen daar de kans niet toe.Beeld Joris Casaer

Aan het koffieapparaat

9. Hoe Peter Jackson beelden van de Eerste Wereldoorlog zo fris en zuiver kon maken

Wanneer de maker van The Lord of the Rings originele beelden van de Eerste Wereldoorlog onder handen neemt, gebeurt er iets magisch, en diepmenselijks. They Shall Not Grow Old is een indrukwekkende documentaire.

Peter Jackson maakte beelden van WOI loepzuiver.Beeld AP

10. ‘You’ op Netflix: deze nieuwste tv-hype zal u in een vingerknip willen verslinden

“Om meteen met de voorgevel in huis te vallen: You is een misleidende serie. Vijf minuten ver in de eerste aflevering van de nieuwste hype en ik waande mij in een fletse, pastelroze romcom”, schrijft Elmo Lê van in onze tv-column DM Zapt.