AEX blijft dicht bij huis

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam bleef woensdag dicht bij huis. Ook de andere Europese beurzen lieten weinig beweging zien. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van meer duidelijkheid over de voortzetting van de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Ook de Amerikaanse sancties tegen het Chinese technologieconcern Huawei bleven de gemoederen bezighouden.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 552,68 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 761,59 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt daalden 0,2 procent. De Londense FTSE won 0,4 procent.

De Amerikaanse regering zou van plan zijn sancties op te leggen aan meerdere Chinese beveiligingsbedrijven. Door de bedrijven op een zwarte lijst te zetten kunnen die geen Amerikaanse technologie meer kopen. Eerder werd Huawei al op de lijst gezet.

Grootste daler bij de hoofdfondsen was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van 1,2 procent. Biotechbedrijf Galapagos ging aan kop met een winst van 1,1 procent. In de MidKap noteerde chipbedrijf ASMI (min 1,2 procent) ex-dividend. Sterkste stijger was fitnessbedrijf Basic-Fit met een plus van 2 procent.

In Londen zakte Marks & Spencer (M&S) 2,5 procent. De Britse winkelketen behaalde afgelopen boekjaar minder winst, waarmee voor het derde jaar op rij de winstgevendheid afnam. Verder kondigde de onderneming een claimemissie voor de financiering van zijn samenwerkingsverband met onlinesupermarkt Ocado. Royal Mail won 4,7 procent na een handelsbericht. Het Britse post- en pakketbedrijf snijdt flink in zijn dividend. Het bedrijf wil in de komende jaren fors investeren, om de activiteiten een zetje in de rug te geven.

In Frankfurt stond Commerzbank (min 1,5 procent) in de schijnwerpers. De Duitse bank, die vorige maand de fusiegesprekken met zijn concurrent Deutsche Bank zag mislukken, houdt een aandeelhoudersvergadering.

De euro was 1,1149 dollar waard, tegen 1,1159 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 62,49 dollar. Brentolie daalde 0,6 procent in prijs tot 71,74 dollar per vat.