Direct naar artikelinhoud
Syriëstrijders

Geïnterviewde Belgische Syriëstrijder ontmaskerd: eerder al veroordeeld in België

Abu Abdul Rahman al-Belgiki.Beeld RV

De Belgische Syriëstrijder die een anoniem interview gaf aan het pan-Arabische Al Aan TV vanuit Idlib, blijkt gekend bij Belgische veiligheidsdiensten. Het gaat om Youssef Khaldi, een Sharia4Belgium-militant van het eerste uur. 

en

Twee weken geleden gaven drie Syriëstrijders, twee Nederlanders en een Belg, een interview vanuit Idlib, het laatste rebellengebied in Syrië. Ze getuigden anoniem bij Jenan Moussa van de arabische zender Al Aan TV en beweerden nu als onafhankelijke strijders op te treden. 

Twitter bericht wordt geladen...

Van de Belg was gekend dat hij korte tijd bij IS zat, maar vooral vocht aan de zijde van Al Qaida-groepen.

Voor het interview gebruikt hij de alias Abu Abdul Rahman al-Belgiqi, een kunya of strijdnaam die toebehoorde aan Abdelhakim ­Hamoudan uit Antwerpen (36). Maar jihadkenner Pieter Van Ostaeyen merkte eerder al op dat Hamoudan in 2016 zou zijn om­gekomen bij een bombardement.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een Syriëstrijder die eerst dood gewaand werd, uiteindelijk in leven blijkt.

Maar De Morgen vernam van een gerechtelijke bron dat de Belg die het interview gaf, in werkelijkheid Youssef Khaldi is, een Antwerpenaar van 35 jaar oud. Khaldi trok samen met Hamoudan in april 2013 naar Syrië, bij de eerste lichting vertrekkers. 

'Ook de twee Nederlanders gebruikten strijdnamen van gesneuvelde landgenoten, vermoedelijk om ons op het verkeerde been te zetten, of om onrust te zaaien'
Pieter Van Ostaeyen, jihadkenner

"Dat houdt steek, want ook de twee Nederlanders die een interview gaven, gebruikten strijdnamen van gesneuvelde landgenoten", zegt Van Ostaeyen. "Vermoedelijk wilden ze ons zo dus op het verkeerde been zetten. Of zelfs onrust veroorzaken."

Lees verder onder de foto

Youssef Khaldi.Beeld RV

Terreurcel van Sint-Jansplein

Khaldi werd beschouwd als de rechterhand van Hamoudan en een militant van het eerste uur bij Sharia4Belgium. Die groep rond Fouad Belkacem ronselde jongeren in Antwerpen, Vilvoorde en het Brusselse voor de strijd in Syrië en stond daarvoor terecht op een terrorismeproces in 2015.

Khaldi was dan al veroordeeld tot vijf jaar cel. Hij was namelijk genoemd in een aanslagcomplot nog voor de oorlog in Syrië was begonnen. In 2010 ontmantelde het federaal parket een netwerk van kandidaat-jihadstrijders voor de 'Heilige Oorlog' in Tsjetsjenië. Dat was na een tip van de FBI, omdat een van hen, Hassan Hamdaoui, alias de terrorist van het Sint-Jansplein, in een geheime chatbox had verklaard dat hij een aanslag plande in Antwerpen.

In eerste aanleg werden de beklaagden vrijgesproken, omdat onvoldoende was aangetoond dat ze wilden gaan vechten in Tsjetsjenië. Minstens vijf van de dertien wachtten niet op de uitspraak in beroep, maar vertrokken naar Syrië, onder wie Youssef Khaldi. Uiteindelijk werden ze toch veroordeeld, bij verstek dus.

Khaldi sloot zich aan bij Jabhat al-Nusra, zeg maar Al Qaida in Syrië, en vervolgens bij Katibat al-Khadra, een groepering die later opging in IS. Daarna keerde Khaldi terug naar de Al Qaida-rangen. In die hoedanigheid verscheen hij ook in een Nederlandstalige propagandafilm in 2015, met als strijdnaam Abu Umayma al Belgiki. Zijn broer Iliass kwam hem in 2016 achterna gereisd, maar werd gevat in Turkije. 

In maart van dit jaar is Youssef Khaldi nog een tweede keer veroordeeld tot vijf jaar gevangenis, samen met Hamoudan, voor het lidmaatschap van een terroristische groepering.