ADVIES. “Ik heb nooit nog een erectie”

© Shutterstock

"Al meer dan twintig jaar heb ik bijna geen erectie meer. Ik heb al vele verschillende soorten van pillen genomen, ze helpen niet. Klaarkomen lukt soms nog wel, maar ook dan blijft mijn penis slap. Is er een oplossing voor dit probleem?" Seksuoloog Alexander Witpas geeft advies.

Om een erectie te kunnen krijgen, moet een aantal voorwaarden vervuld zijn. Sommige daarvan zijn lichamelijk van aard. Zo moet je zenuwstelsel in staat zijn om de nodige prikkels door te geven. Je bloedvaten moeten voldoende intact zijn om bloed naar de penis te brengen en daar te houden. Allerlei aandoeningen en ingrepen kunnen roet in het eten gooien: diabetes, hart- en vaatziekten, ingrepen aan de prostaat, om er maar een paar te noemen. Heel wat soorten medicatie kunnen ook een negatieve invloed hebben.

Daarnaast moet je voldoende opgewonden zijn. Zelfs met een perfect functionerend lichaam komt een erectie niet vanzelf. Je moet goesting hebben, en er moeten genoeg seksuele prikkels zijn. Dat is ook zo wanneer je erectiepillen neemt. Die geven je niet automatisch een erectie. Ze kunnen er in het beste geval wel voor zorgen dat, als er voldoende opwinding is, je erectie steviger is.

ALEXANDER WITPASDe lijst van zaken die je opwinding in de weg kunnen staan, is lang. Intense gevoelens van verdriet, angst, kwaadheid, relatieconflicten, trauma’s, chronische pijn, ... kunnen er allemaal (mee) voor zorgen dat het lastig is om seksuele opwinding te ervaren en een erectie te krijgen.

Dat het probleem al twintig jaar meegaat, doet me vermoeden dat het om een combinatie van factoren gaat. Ik zou je dan ook aanraden om een afspraak te maken met je huisarts of uroloog en met een seksuoloog. Zij kunnen een grondige analyse maken van je situatie, en zien wat er nog kan. Erectiepillen zijn maar één mogelijkheid, er zijn er andere. Maar eerst moet je weten wat er precies aan de hand is.

Alexander Witpas is seksuoloog en criminoloog. Hij heeft een praktijk in Antwerpen en werkt bij de Vlaamse Gemeenschap. Heb je een vraag voor hem? Mail naar seks@nieuwsblad.be

Keuze van de redactie