Direct naar artikelinhoud
Tv-tipsMaandag

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 28 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Frankenweenie (Tim Burton, 2012), BBC 2, 10.50-12.10 uur.

Na zijn Disney-succes Alice in Wonderland (2010) wist Burton de vervolmaking af te dwingen van zijn lang gekoesterde droomobject: dat ene, destijds door Disney uit de roulatie gehouden filmpje nog eens overdoen over een jongetje dat dode dieren animeert, maar nu op speelfilmlengte, in 3D en met verveelvoudigd budget. Genoegdoening, in de vorm van peperdure stop-motionanimatie en dan ook nog in stijlvol zwart-wit. Het resultaat is oogstrelend: poppenanimatie op het hoogste niveau.

Jurassic World (Colin Trevorrow, 2015), Veronica, 20.35-22.50 uur

Deze vierde aflevering van Jurassic Park ging drie jaar geleden zó goed van start – ruim een half miljard dollar opbrengst wereldwijd tijdens het openingsweekend, ruim 1,5 miljard in totaal – dat een nieuw deel, dat vanaf begin juni in de bioscopen draait, vrijwel direct werd aangekondigd. In Jurassic World, zoals deel vier officieel heet, is het dinopark waar in de eerste film alles mis ging eindelijk geopend. En het vormt een fraaie metafoor voor de status van de huidige blockbusterfilm, waarin de verzadigde doelgroep moet worden verleid met elkaar voortdurend overtreffende spektakelstukken.

Waar dat in de eerste film uit 1993 nog wel volstond, is een dierentuin vol tot leven gewekte prehistorische wezens in dit vierde deel van de Jurassic Park-cyclus niet meer genoeg. In plaats daarvan worden bezoekers getrakteerd op de mosasaurus, die in een enorm waterbassin als snack een witte haai verorbert (producent Steven Spielberg knipoogt óók even naar zijn eigen haaienklassieker Jaws), terwijl kinderen in een veredelde manege rondjes rijden op de rug van baby-triceratopsen. Als het parkbestuur de controle over het hekwerk verliest en een uit divers dino-dna gefabriceerde superdino huishoudt in bezoekersterritoria, begint een vermakelijk spektakel.

Jurassic World

Hypnose op recept, NPO 2, 20.55 UUR

Documentaire over patiënten die in Nederlandse ziekenhuizen worden behandeld met hypnose. Kinderarts Marc Benninga vertelt hoe hij, tegen alle verwachtingen in, 85 procent van zijn patiëntjes beter wist te maken.

Broodje gezond, NPO 3, 21.00 UUR

In deze aflevering over ei onderzoekt presentator Marlijn Weerdenburg of het eten van 35 eieren in een week invloed heeft op je cholesterol. Collega Ersin Kiris maakt een rondje langs de kenners, op zoek naar het beste ei.

The FIFA Family, CANVAS, 22.10 UUR

Een reconstructie van de corruptie bij wereldvoetbalbond FIFA. Met unieke beelden en verhalen van actrice Mary Lynn Blanks, de vriendin van de door de FBI van zijn bed gelichte bobo Chuck Blazer.

King Lear, BBC 2, 22.30 UUR

Anthony Hopkins speelt de hoofdrol in deze tv-film naar het koningsdrama van William Shakespeare. Het verhaal speelt zich af in een fictieve toekomst, waarin Lear aan het hoofd staat van een Britse dictatuur.

St. Vincent (Theodore Melfi, 2014), Viceland, 22.45-00.45 uur

Bill Murray lijkt in St. Vincent carte blanche te hebben gekregen om de lolligste verlopen versie van zichzelf te spelen. In de film neemt Murray als de oude beroepsmopperaar Vincent met tegenzin het wijsneuzerige zoontje van zijn nieuwe buurvrouw (Melissa McCarthy) onder zijn hoede. Die premisse doet eigenlijk vooral dienst als vrijplaats voor Murrays kurkdroog opgediende komische talent. Alleen al zijn fysieke aanwezigheid wekt vaak de suggestie dat de situatie waarin hij zich begeeft in een oogwenk kan ontsporen. Terwijl de aftiteling loopt, voert Murray nog even een minitoneelstukje op. Hij zingt op zijn tuinbank steeds precies een tel te laat mee met Bob Dylans Shelter from the Storm.

One deadly weekend in America, Canvas, 23.10 UUR

Één weekend in juli in Amerika is goed voor tientallen dodelijke incidenten met vuurwapens. In deze documentaire doen getuigen, nabestaanden en hulpverleners uit alle hoeken van het land hun verhaal.

Brideshead Revisited (Julian Jarrold, 2008), BBC 2, 00.25-02.30 uur

Brideshead Revisited, de bestseller van schrijver Evelyn Waugh, vormde begin jaren ’80 de basis voor een meer dan tien uur lange en razend populaire televisieserie, met acteur Jeremy Irons als student/schilder/officier Charles. Filmregisseur Jarrold, die hiervoor de Jane Austen-biopic Becoming Jane regisseerde, heeft met 130 minuten te weinig tijd tot zijn beschikking en weet de voornaamste valkuil niet te ontlopen. In zijn angst om het epos geen recht te doen, snoeit hij onvoldoende, zodat zijn film zich gaandeweg meer in shots dan in scènes moet ontspinnen. Jammer, en wellicht zelfs onvermijdelijk, maar het wil niet zeggen dat Brideshead Revisited mislukt is. Daartoe is het acteerwerk te verfijnd, de cinematografie en aankleding te goed getroffen, en het onderliggende verhaal te krachtig.

The Family, Een, 23.50 UUR

Amerikaans dramaserie waarin de dood gewaande zoon van burgemeester Claire Warren (Joan Allen) plotseling terugkeert. Het jongetje was ontvoerd, of toch niet? Wat doet dit voor de carrière van Claire?