maandag 28 mei 2018 - Goesting
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 

televisie

Helmut Lotti sluit ‘Liefde Voor Muziek’ vanavond af

Volgende maandag krijgen we nog een compilatie van ‘Liefde Voor Muziek’. Vanavond sluit het repertoire van Helmut Lotti, met 13 miljoen verkochte platen de meest succesvolle van het gezelschap, het rijtje af. “Ik was blij dat ik mocht meedoen,” zegt Helmut bescheiden.

Helmut Lotti: “Het was een hele tijd geleden dat ik nog uitgebreid op televisie was geweest. Vroeger gebeurde dat met hele specials van een uur. Intussen is er een hele generatie die niet weet wie ik ben. In het beste geval zeggen ze: Ah, dat is die van ‘Tiritomba’. (lacht) Dit programma is ideaal om jezelf te laten zien. Ik heb daarbij alles gedaan vanuit mijn emotie en vanuit mijn ambitie om iets te maken dat mooi is. Ik heb op geen enkel moment gedacht: dat zijn drie minuten die ze op de radio kunnen draaien. Commercieel gezien heb ik er zeker niet alles uit gehaald, het waren allemaal artistieke keuzes.”

Hoe is het om je liedjes door anderen te horen zingen?

“Bij iedereen is dat anders. In eerste instantie is het vreemd, soms duurt het even vooraleer je mee bent omdat je gewend bent aan je eigen interpretatie. Ik ben heel benieuwd om de aflevering te zien want er zijn enkel flarden in mijn herinnering blijven hangen. Ik ben twee keer heel ontroerd geweest. Door K’s Choice omdat ze een verrassende twist hebben gegeven aan ‘Waarom ik?’, een liedje dat dateert uit mijn beginperiode: 1990. En ook door wat CocoJr. gedaan heeft met ‘Won’t You Help Me’. Wij hadden eerder een gesprek gehad over onze levens en de moeilijke momenten in ons leven. Dat nummer van mij gaat daarover. Ik wist niet dat hij dat zou zingen en door dat gesprek viel voor mij alles op zijn plaats. Dat was heel raar. Heel schoon, eigenlijk.”

Je hebt voor de Duitse markt ‘The Comeback Album’ gemaakt, met covers van o.m. Adamo, Leonard Cohen, Simon & Garfunkel en natuurlijk Elvis Presley. En voor Vlaanderen?

“In juni ga ik de studio in voor een nieuw album, een conceptplaat waar ik nu nog niet veel kan over zeggen. Er zullen twee of drie eigen nummers op staan, zoals vroeger. Tegen het einde van het jaar volgen zeven concerten in België, waaronder eentje in het Ethias Theater op 29 december.”

Je hebt eerst een Comeback Tour gedaan in de Duitstalige landen.

“Ik heb in Duitsland alleen al 50 concerten gedaan en doe er de eerste maanden van 2019 weer een pak.”

In februari 2019 staan er 21 op je programma. Op 26 februari Wenen, op 27 februari Zürich, om maar iets te zeggen. Hoe speel je dat klaar?

De manager vraagt voortdurend: ‘Mag ik er een bij zetten?’ Dan zeg ik: ‘Doe maar.’ Het is mijn eigen keus. Als je ziek bent, ben je sowieso ziek. Of je nu maar één concert hebt of je hebt er vijf. Maar als je fit bent, is dat geen probleem.”

Je loopt de hele dag te zingen, hebben je collega’s ondervonden.

“Als ik beneden in de keuken zong, konden ze dat tot boven horen. De muren waren niet geïsoleerd. Niemand heeft er ooit een opmerking over gemaakt. Ik zing nu eenmaal veel. Niet eens altijd liedjes, ook vocalises, toonladders. Om te oefenen. Ik vind dat leuk.”

‘Liefde Voor Muziek’, VTM, 20.35 uur

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws